Szpinak na karmelizowanej cebuli z rozmarynem i gorgonzolą

 

Składniki:

  • 2 duże cebule
  • około 10 listków rozmarynu
  • łyżka miodu
  • spora szczypta soli i świeżo mielony pieprz do smaku
  • wiązka świeżego szpinaku
  • łyżka gorgonzoli
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany

Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy podsmażamy posiekaną w piórka cebulkę aż się zezłoci.

Rozmaryn drobno  siekamy, dorzucamy do cebuli.

Dodajemy miód, sól i pieprz.

Chwilę karmelizujemy.

Dodajemy szpinak i w momencie kiedy liście zmniejszą swoją objętość (to nie potrwa długo), dodajemy gorgonzolę i śmietanę.

Taki szpinak świetnie smakuje jako dodatek do mięsnego obiadu (u nas pojawił się w towarzystwie kotlecików jagnięcych), ale też świetnie smakuje z dowolną kaszą.

Smacznego.

Print Friendly

, , ,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz