Dzisiaj mój ulubiony. Błyskawiczny. Wystarczy 10 minut i gotowe.
Składniki :
Zacznijcie od nastawienia wody na makaron, wodę solimy po zagotowaniu, jeśli przykryjecie garnek pokrywką woda ugotuje się szybciej.
Sos:
Czosnek obieramy i siekamy, szpinak rozmrażamy (w mikrofali wystarczą 2 minuty w programie rozmrażanie ), odciskamy nadmiar wody.
Rozgrzewamy patelnię, na oliwie podsmażamy czosnek (wystarczy mu 10-20 sekund), dodajemy szpinak a po chwili pokruszoną gorgonzolę, gdy ta zacznie się topić mascarpone, a gdy powstanie sos, przed samym podaniem, posiekaną natkę pietruchy.
Pamiętajcie żeby do sosu koniecznie dolać mniej więcej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, skrobia z niego wypłukana nada sosowi aksamitne wykończenie, albo prościej : będzie smaczniej a sos będzie miał odpowiednią konsystencję.
Ugotowany makaron mieszamy z sosem w garnku i dopiero nakładamy na talerze.
Smacznego!