Makaron ze szpinakiem i gorgonzolą

Święta i Wigilia u Jarzynki
23 grudnia, 2017
Chińczyk w Krakowiek
23 lutego, 2018

Dzisiaj mój ulubiony. Błyskawiczny. Wystarczy 10 minut i gotowe.

Składniki :

  • 2 garści świeżego lub, 5 kulek mrożonego szpinaku (całe liście )
  • 100 gram gorgonzoli
  • 250 gram mascarpone (małe pudełko )
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • Opakowanie waszego ulubionego makaronu
  • Sól i pieprz do smaku

Zacznijcie od nastawienia wody na makaron, wodę solimy po zagotowaniu, jeśli przykryjecie garnek pokrywką woda ugotuje się szybciej.

Sos:

Czosnek obieramy i siekamy, szpinak rozmrażamy (w mikrofali wystarczą 2 minuty w programie rozmrażanie ), odciskamy nadmiar wody.

Rozgrzewamy patelnię, na oliwie podsmażamy czosnek (wystarczy mu 10-20 sekund), dodajemy szpinak a po chwili pokruszoną gorgonzolę, gdy ta zacznie się topić mascarpone, a gdy powstanie sos, przed samym podaniem, posiekaną natkę pietruchy.

Pamiętajcie żeby do sosu koniecznie dolać mniej więcej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, skrobia z niego wypłukana nada sosowi aksamitne wykończenie, albo prościej : będzie smaczniej a sos będzie miał odpowiednią konsystencję.

Ugotowany makaron mieszamy z sosem w garnku i dopiero nakładamy na talerze.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *