Tarta to szybkie danie bazowe. Wygodnie się je podaje, szybko robi i można je przygotować wcześniej a potem odgrzać. W towarzystwie sałaty, sprawdzi się jako danie główne.
W tym poście podaje Wam przepis bazowy, na ciasto i farsz. Reszta to już dowolne dodatki i tu zostawię Wam pole do popisu.
Twórzcie, używajcie swoich ulubionych składników, i nie przejmujcie się jak nie wyjdzie za pierwszym razem.
Praktyka czyni mistrza.
Ciasto:
- 150 gramów masła
- 300 gramów mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 1 żółtko (niekoniecznie)
- kilka łyżek zimnej wody
Baza na farsz:
- 250 ml śmietany 18%
- 2 jajka od szczęśliwych kur
- można dodać dowolny ulubiony ser jeśli łagodny około 100 gram, a jeśli słony lub ostry około 50 gram
Kilka porad (czyli jak się do tego zabrać):
- Jak każde ciasto kruche i to na tartę zarabiamy szybko, pamiętając że ciasta kruche „lubią zimno”.
- Wyrabiamy albo siekając na stolnicy nożem, albo w malakserze również zakładając nóż.
- Masła używamy zimnego, pokrojonego wcześniej na mniejsze około 2 cm kawałki.
- Zamiast wody można użyć zimnego mleka.
- Pamiętajcie że mąka ma różną wilgotność w zależności od warunków atmosferycznych więc płyn dodawajcie stopniowo.
- Ciasto ma być elastyczne ale nie kleić się do ręki.
- Przy wałkowaniu trzeba je podsypać na stolnicy mąką.
- Zanim wyłożymy ciasto formę na tartę powinniśmy dobrze wysmarować masłem lub olejem.
- Pamiętajcie żeby nagrzać wcześniej piekarnik i ciasto wstawiać do gorącego.
- Przed wylaniem farszu podpiekam ciasto około 5 minut w 200•C, piekarnik ustawiony na termoobieg lub grzanie góra dół. Jeśli tego nie zrobimy farsz rozpuści nam spód ciasta i będziemy mieć pływającą katastrofę w formie zakalca ;-).
- Ważne żeby ciasto na tartę miało swój charakterystyczny rant. Dla tego właśnie, aby „utrzymać” go na miejscu, tego typu ciasta zawsze wykładamy papierem i podpiekamy z obciążeniem (grochu lub specjalnych ceramicznych kulek).
- Mój patent: zamiast obciążać ciasto dokładnie obkładam surowe, wyłożone na formę ciasto folią aluminiową, dociskając ją szczególnie mocno do brzegów. Ważne jest aby folia dokładnie przykryła całe ciasto.
- Żeby spód tarty był kruchy,przed wylaniem farszu, ciasto powinno być jasne, jednak zwłaszcza na spodzie wyraźnie podpieczone.
Farsz:
Tu sprawa jest prosta, śmietanę mieszacie dokładnie z jajkami, dodajecie trochę soli i świeżo mielony czarmy pieprz a potem tą masą zalewacie swoje dodatki.
Pieczemy około 40 minut, piekarnik góra dół 200°C, lub termoobieg 170 °c.
Dodatki (pamiętajcie że muszą być wcześniej przyrządzone, ugotowane, upieczone…).
Przykłady:
- Usmażony wcześniej szpinak (chyba że dajecie świeży to można dać surowe liście), pokruszoną gorgonzolę lub fetę, dobrze będzie smakował w tym zestawianiu również por.
- Kawałki ugotowanego al dente brokuła, z camembertem i czerwoną cebulą.
- Uduszone wcześniej grzyby z cebulą.
- Suszone pomidory z kaparami.
- Dynia z gorgonzolą.
- Pieczone buraczki z serem kozim.
pozdrawiam ciepło, miłego gotowania
Jarzynka