Tarta- baza

Tarta to szybkie danie bazowe. Wygodnie się je podaje, szybko robi i można je przygotować wcześniej a potem odgrzać. W towarzystwie sałaty, sprawdzi się jako danie główne.

W tym poście podaje Wam przepis bazowy, na ciasto i farsz. Reszta to już dowolne dodatki i tu zostawię Wam pole do popisu.

Twórzcie, używajcie swoich ulubionych składników, i nie przejmujcie się jak nie wyjdzie za pierwszym razem.

Praktyka czyni mistrza.

Ciasto:

  • 150 gramów masła
  • 300 gramów mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • 1 żółtko (niekoniecznie)
  • kilka łyżek zimnej wody

Baza na farsz:

  • 250 ml śmietany 18%
  • 2 jajka od szczęśliwych kur
  • można dodać dowolny ulubiony ser jeśli łagodny około 100 gram, a jeśli słony lub ostry  około 50 gram

 

Kilka porad (czyli jak się do tego zabrać):

  • Jak każde ciasto kruche i to na tartę  zarabiamy szybko, pamiętając że ciasta kruche „lubią zimno”.
  • Wyrabiamy albo siekając na stolnicy nożem, albo  w malakserze również zakładając nóż.
  • Masła używamy zimnego, pokrojonego wcześniej na mniejsze około 2 cm kawałki.
  • Zamiast wody można użyć zimnego mleka.
  • Pamiętajcie że mąka ma różną wilgotność w zależności od warunków atmosferycznych więc płyn dodawajcie stopniowo.
  • Ciasto ma być elastyczne ale nie kleić się do ręki.
  • Przy wałkowaniu trzeba je podsypać na stolnicy mąką.
  • Zanim wyłożymy ciasto formę na tartę powinniśmy dobrze wysmarować masłem lub olejem.
  • Pamiętajcie żeby nagrzać wcześniej piekarnik i ciasto wstawiać do gorącego.
  • Przed wylaniem farszu podpiekam ciasto około 5 minut w 200•C, piekarnik ustawiony na termoobieg lub grzanie góra dół. Jeśli tego nie zrobimy farsz rozpuści nam spód ciasta i będziemy mieć pływającą katastrofę w formie zakalca ;-).
  • Ważne żeby ciasto na tartę miało swój charakterystyczny rant. Dla tego właśnie, aby „utrzymać” go na miejscu, tego typu ciasta zawsze wykładamy papierem i podpiekamy z obciążeniem (grochu lub specjalnych ceramicznych kulek).
  • Mój patent: zamiast obciążać ciasto  dokładnie  obkładam surowe, wyłożone na formę ciasto folią aluminiową, dociskając ją szczególnie mocno do brzegów. Ważne jest  aby folia dokładnie  przykryła całe ciasto.
  • Żeby spód tarty był kruchy,przed wylaniem farszu, ciasto powinno być jasne, jednak zwłaszcza na spodzie wyraźnie podpieczone.

 

Farsz:

Tu sprawa jest prosta, śmietanę mieszacie dokładnie  z jajkami, dodajecie trochę soli i świeżo mielony czarmy pieprz a potem tą masą zalewacie swoje dodatki.

Pieczemy około 40 minut, piekarnik góra dół 200°C, lub termoobieg 170 °c.

Dodatki (pamiętajcie że muszą być wcześniej przyrządzone, ugotowane, upieczone…).

Przykłady:

  • Usmażony wcześniej szpinak (chyba że dajecie świeży to można dać surowe liście), pokruszoną gorgonzolę lub fetę, dobrze będzie smakował w tym zestawianiu również por.
  • Kawałki ugotowanego al dente brokuła, z camembertem i czerwoną cebulą.
  • Uduszone wcześniej grzyby z cebulą.
  • Suszone pomidory z kaparami.
  • Dynia z gorgonzolą.
  • Pieczone buraczki z serem kozim.

 

pozdrawiam ciepło, miłego gotowania

Jarzynka

 

 

 

 

Print Friendly

,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz