Sałatka z kaszy kuskus

Tarta- baza
8 listopada, 2018
Szwedzki torcik migdałowy jak z IKEA
29 marca, 2019

To takie danie, którym sprawiam sobie przyjemność. Serio. Możecie pomyśleć, oszalała kobieta! może i tak, może oszalałam. Jednak rzadko zdarza mi się (między pracą na etacie, swoją firmą, trójką dzieci,blogiem, jogą,domem i całym światem) wyrwać, skrawek czasu żeby zrobić coś dla siebie.  Jeśli mi się uda, mam poczucie w moim zabieganym życiu znajduję się też ja.

Pogadała, a teraz konkret:

Składniki:

  • 1/2 szklanki kuskus
  • garść listków szpinaku
  • pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie pół plasterki
  • 6 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • garść dowolnych, prażonych orzechów lub pestek
  • kawałek pokruszonej fety lub bryndzy
  • sól i świeżo mielony kolorowy pieprz
  • sok z cytryny, oliwa

Przepis:

Kuskus wsypać do miski, dodać pół łyżeczki soli o trochę dobrej oliwy, zalać wrzącą wodą około 1 cm nad kaszę.

Szczelnie przykryć i zostawić około 5 min, aż kasza wchłonie płyn. Kaszę najlepiej wystudzić i dopiero wtedy dodać pozostałe składniki. Na końcu doprawić solą pieprzem oliwa i cytryną.

Genialnie sprawdza się na wynos do pracy lub szkoły.

miłego …..

jarzynka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *