STRONA W PRZEBUDOWIE

Szwedzki torcik migdałowy jak z IKEA

Sałatka z kaszy kuskus
8 listopada, 2018

Szwedzki torcik migdałowy jak z IKEA ma absolutnie wszystko czego nie powinno się jeść: cukier, tłustą śmietanę, masło, bezę i batonika Daim i właśnie dla tego jest taki pyszny!

Składniki:

  • 100g migdałów w płatkach
  • 250g zmielonych migdałów ze skórką lub orzechów włoskich
  • 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
  • szklanka/ 250 gram – cukru
  • 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 200g miękkiego masła- kostka
  • 1 podwójny (długi) batonik Daim – pokruszyć i schłodzić.

Wykonanie:

Najpierw batonik Daim: Nie otwieramy, tylko kruszymy  batonik na drobne  w opakowaniu (uderzając nim o kant blatu lub wałkiem) i wkładamy do lodówki albo zamrażarki.

Teraz beza: Białka ubijamy na sztywno powoli dosypując 125 gram cukru (UWAGA! połowa tego co mamy w przepisie) – jeśli używacie miksera to z końcówką trzepaczka.

Pamiętajcie, że białka się nie ubiją, jeżeli miska będzie tłusta (trzeba ją wcześniej dokładnie umyć z dodatkiem płynu do naczyń) lub jeśli wpadnie wam do nich chociaż odrobina żółtka.

  • Do ubitych z cukrem białek musimy wmieszać delikatnie, za pomocą szpatułki, zmielone migdały lub (tak jak w moim przypadku) orzechy włoskie.
  • 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem lub masłem.
  • Bezę dzielimy na dwie równe części i z każdej formujemy okrąg podobnej wielkości około 20 cm. Ja używam do tego obręczy  średniej tortownicy, ale możecie sobie narysować dwa takie same okręgi albo wykombinować coś innego.
  • Pieczemy oba na raz, dwa razy po 10 minut (po 10 minutach zamieniamy blachy w piekarniku) w 180-200 • C
  • Studzimy

Na koniec masa:

To po prostu śmietana wymieszana z żółtkami i cukrem, gotowana na małym gazie, aż zgęstnieje, a potem utarta z masłem .

  • masło w temperaturze pokojowej ucieramy – końcówka trzepaczka lub mieszacz K– na puszystą masę,
  • w tym czasie śmietankę mieszamy z żółtkami i cukrem, i podgrzewamy na małym gazie, mieszając, aż zgęstnieje. Tu trzeba cierpliwości bo jeśli zrobicie to za szybko efektem wyjdzie Wam słodka jajecznica.
  • studzimy – można włożyć do drugiego, większego garnka wypełnionego zimną wodą lub wystawić na balkon;-)
  • przestudzoną śmietankę dodajemy partiami do masła i ubijamy aż powstanie puszysty krem.
  • płatki migdałów prażymy.

Teraz składamy tort:

Na paterę wykładamy kleksa masy i na niej kładziemy pierwszy bezowy blat (dzięki temu nie będzie się ślizgał).

Na blat wykładamy połowę masy, rozsmarowujemy i posypujemy 2/3 batonika daim.

Następnie, drugi blat i reszta masy, a na wierzch uprażone (wystudzone) migdały o reszta pokruszonego Daima.

Teraz powinniśmy na kilka godzin wsadzić tort do lodówki i podawać zimny.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *