Łosoś gotowany parze ze świeżym oregano

Risotto z prawdziwkami i świeżym tymiankiem
8 czerwca, 2017
Sałatka z kalarepki z roquefortem
9 czerwca, 2017


Składniki:

  • około 300 gram fileta z łososia ( na dwie porcje)
  • cztery gałązki świeżego oregano
  • cytryna
  • pół dużego pomidora malinowego
  • mała cebula
  • pół ogórka
  • pół kalarepki
  • kilka lisków bazylii
  • oliwa z oliwek
  • olej konopny (można pominąć lub zastąpić innym olejem smakowym)
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • roszponka

 

Wszystkie warzywa umyć i obrać, cytrynę sparzyć i wyszorować ( będziemy używali skórki).

Łososia umyć, natrzeć solą,położyć na nim 3 całe gałązki świeżego oregano, i trzy plasterki cytryny (zanim pokroicie cytrynę na plasterki zetrzyjcie na tarce z niej skórkę około 1 łyżeczki, będzie potrzebna do sosu jogurtowego). Łososia parujemy pod przykryciem około 13 – 15 minut w zależności od grubości filetu.

W tym czasie przygotowujemy salsę:

Kroimy w drobną kosteczkę, cebulę, pomidora, ogórka, i kalarepę, oraz siekamy drobno liście oregano (zostawcie kilka listków do sosu jogurtowego),obrane z pozostałej gałązki. Pokrojonego ogórka skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy wszystkie składniki  do miski, mieszamy, skrapiamy cytryną, oliwą solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli lubicie możecie dodać posiekaną papryczkę chilli.

Sos jogurtowy:

3 łyżki jogurtu naturalnego, posiekane drobno pięć listków bazylii, i kilka listków oregano, 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny i kilka kropli  soku oraz kilka kropli oleju konopnego lub innego smakowego który lubicie. Teraz wystarczy jedynie wszystko wymieszać dokładnie.

Na talerz wykładamy roszponkę około garści.

Łososia kroimy na porcję ( około 150 gram na osobę), i kładziemy na roszponce.

Dekorujemy sosem jogurtowym a na około układamy  salsę.

Podajemy z z kawałkami cytryny.

smacznego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *