Składniki:
Wszystkie warzywa umyć i obrać, cytrynę sparzyć i wyszorować ( będziemy używali skórki).
Łososia umyć, natrzeć solą,położyć na nim 3 całe gałązki świeżego oregano, i trzy plasterki cytryny (zanim pokroicie cytrynę na plasterki zetrzyjcie na tarce z niej skórkę około 1 łyżeczki, będzie potrzebna do sosu jogurtowego). Łososia parujemy pod przykryciem około 13 – 15 minut w zależności od grubości filetu.
W tym czasie przygotowujemy salsę:
Kroimy w drobną kosteczkę, cebulę, pomidora, ogórka, i kalarepę, oraz siekamy drobno liście oregano (zostawcie kilka listków do sosu jogurtowego),obrane z pozostałej gałązki. Pokrojonego ogórka skrapiamy sokiem z cytryny. Wkładamy wszystkie składniki do miski, mieszamy, skrapiamy cytryną, oliwą solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli lubicie możecie dodać posiekaną papryczkę chilli.
Sos jogurtowy:
3 łyżki jogurtu naturalnego, posiekane drobno pięć listków bazylii, i kilka listków oregano, 1 łyżeczka tartej skórki z cytryny i kilka kropli soku oraz kilka kropli oleju konopnego lub innego smakowego który lubicie. Teraz wystarczy jedynie wszystko wymieszać dokładnie.
Na talerz wykładamy roszponkę około garści.
Łososia kroimy na porcję ( około 150 gram na osobę), i kładziemy na roszponce.
Dekorujemy sosem jogurtowym a na około układamy salsę.
Podajemy z z kawałkami cytryny.
smacznego