Placek miejski z grzybami.

Zupa krem z czerwonej papryki
28 września, 2014

Farsz:
0,5 kg podgrzybków
Cebula
Lampka czerwonego wina
Natka pietruszki
Kozi ser
2 szkl. śmietany
4 jajka
Sól
Biały pieprz

Ciasto:
Kostka masła
2,5 szkl. mąki
Szczypta soli
3,4 łyżki zimnej wody

Cebulę posiekać, podsmażyć na odrobinie oliwy.
Dodać posiekane grzyby.
Podsmażyć.
Dodać wino, odparować.
Wystudzić.
Dodać śmietanę i jajka, wymieszać.

Ciasto:
Malakser:  masło,  mąka,  sól.

Wszystko zmiksować.

Ewentualnie tę samą czynność wykonać tradycyjnie, czyli ręką i  nożem. Masło z mąką i solą siekać nożem, aż utworzą się grudki.

Dodać zimną wodę i szybko zarobić.

Należy pamiętać, że kruche ciasto jest zimnolubne. Trzeba się z nim obchodzić się szybko i najlepiej zimnymi rękoma.

Chłodzić 20 min. Można zawinąć je w folię lub włożyć do lodówki, w misie malaksera.
Rozwałkować cienko, wyłożyć na formę tak, żeby boki ciasta wystawały.

Ponieważ placek wyłożymy na stół w formie, warto użyć ładnego żaroodpornego naczynia, kształt nie ma znaczenia.

Nakłuć, wlać farsz, na farszu ułożyć kawałki sera. Posypać natką. Brzegi ciasta złożyć do środka. Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem.

Piec 30 min w 220 stopniach .

   IMG_4039

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *