Polędwiczki wieprzowe i grillowane pomidory

Granola
26 listopada, 2014
Chleb z nasion
28 listopada, 2014

IMG_4126

Obiad w 20 minut.

  • Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 duże cebule
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek, chilli

Polędwiczki wieprzowe kroimy na około 2 cm plastry, rozgniatamy dłonią, pieprzymy oraz solimy, najlepiej grubą solą (wtedy, podczas grillowania, zrobi nam się na nich chrupiąca skórka). Skrapiamy delikatnie oliwą.

W miseczce mieszamy oliwę z solą i pieprzem oraz chili.

Pomidory myjemy, przecinamy na pół, smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami.

1 cebulę kroimy w duże talarki.

Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, układamy na niej pomidory (przekrojoną i naoliwioną stroną do dołu) oraz talarki cebuli.

Grillujemy około 4 minut, po których dokładamy mięso, grillując je  w zależności od upodobań (ja lubię 4 minuty z każdej strony). Pozostałą cebulę siekamy drobno w pół talarki, smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

3 Comments

  1. mk pisze:

    mniam-mniam, potwierdzam

  2. Ewelina pisze:

    Czy to te słynne polędwiczki??
    Wyglądają obłędnie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *