Polędwiczki wieprzowe i grillowane pomidory

IMG_4126

Obiad w 20 minut.

  • Składniki:
  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 duże cebule
  • 4 pomidory
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek, chilli

Polędwiczki wieprzowe kroimy na około 2 cm plastry, rozgniatamy dłonią, pieprzymy oraz solimy, najlepiej grubą solą (wtedy, podczas grillowania, zrobi nam się na nich chrupiąca skórka). Skrapiamy delikatnie oliwą.

W miseczce mieszamy oliwę z solą i pieprzem oraz chili.

Pomidory myjemy, przecinamy na pół, smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami.

1 cebulę kroimy w duże talarki.

Patelnię grillową mocno rozgrzewamy, układamy na niej pomidory (przekrojoną i naoliwioną stroną do dołu) oraz talarki cebuli.

Grillujemy około 4 minut, po których dokładamy mięso, grillując je  w zależności od upodobań (ja lubię 4 minuty z każdej strony). Pozostałą cebulę siekamy drobno w pół talarki, smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor.

Podajemy z ziemniakami lub chlebem.

Print Friendly

,

  1. #1 by mk on Listopad 26, 2014 - 8:03 am

    mniam-mniam, potwierdzam

  2. #2 by Ewelina on Listopad 28, 2014 - 3:35 pm

    Czy to te słynne polędwiczki??
    Wyglądają obłędnie :)

    • #3 by jarzynkanawidelcu on Listopad 28, 2014 - 5:19 pm

      to jeszcze nie te, ale obiecuje że już niedługo….

Dodaj komentarz