Burgery ze szpinakiem i sos z rzodkiewki.

Baklava
27 kwietnia, 2015
Makaron ze szpinakiem i łososiem
17 maja, 2015

IMG_5733.JPG

 

Wiosenny obiad czyli burgery z indyka, szparagi, pierwsze młode ziemniaki, i to wszystko w rzodkiewkowym sosie. Jak ja kocham wiosnę!!!!

Burgery:

  • 250 gram mielonego mięsa
  • garść świeżych liści szpinaku (można je zastąpić kolendrą lub inną zieleniną)
  • 2 średnie cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 1/2 szk. bułki tartej
  • łyżeczka kozieradki
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki skórki z cytryny
  • sól
  • biały pieprz

 

Do miski włożyć mielone mięso.

Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na złoty kolor.

Liście szpinaku lub inną zieleninę drobno posiekać.

Czosnek wycisnąć przez praskę.

Zetrzeć skórkę z cytryny.

Wszystkie składniki burgerów  dodać do miski z mięsem i dokładnie wymieszać. Zwilżonymi w wodzie rękami, formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć  nadając kształt małych kotlecików. Smażyć na rozgrzanej patelni grillowej mniej więcej po 2,3  min z każdej  strony.


IMG_5734.JPG
         IMG_5735.JPG

Sos:

  • 1/2 szk greckiego jogurtu lub zwykłej śmietany
  • 2 łyżeczki majonezu (dla nadgorliwych)
  • 3 rzodkiewki
  • 5 liści świeżego szpinaku
  • skórka otarta z cytryny (odrobinę)
  • pół łyżeczki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Czosnek wycisnąć przez praskę, rzodkiewkę i szpinak drobno posiekać, wymieszać majonez z jogurtem, dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać.

U nas podane z młodymi ziemniakami, i szparagami z masłem.

Smacznego.

IMG_5737.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *