Ciasto szafranowe

Galareta z łososia- łososiowy staf(w) ;-)
6 grudnia, 2015
Szybkie pierniczki bez leżakowania!
13 grudnia, 2015

IMG_7323

 

 Przepis już kilka lat temu dostałam od cudownej i pysznie piekącej Joanny Poremby.

Uwielbiam je o tej porze roku. Ma wszystkie zalety ciasta idealnego: robi się błyskawicznie, smakuje nieziemsko i oryginalnie.

Nic tylko piec i jeść lub częstować – jak kto woli.

 

Składniki:

  • 3 jajka
  • 100 gram mielonych migdałów ze skórką
  • 200 gram mleka w proszku
  • 1  łyżeczka szafranu
  • 100 gram cukru (może być trzcinowy)
  • 110 gram masła
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła do wysmarowania formy.
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody

Ten sam przepis specjalnie dla Eweli:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów ze skórką
  • 1  i 3/4 szklanki mleka w proszku
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1/2 szklanki masła
  • 3 łyżki mleka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody

Jajka rozbełtać dokładnie trzepaczką (nie trzeba ubijać).

Masło rozpuścić, wlać do jajek a potem dodać mleko następnie całość wymieszać.

W drugiej misce wymieszać dokładnie migdały (koniecznie mielone ze skórką), mleko w proszku, szafran i cukier.

Ciasto jest płaskie i wilgotne, jeżeli chcemy żeby wyrosło dodajmy do suchych składników 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 0,5 łyżeczki sody. Próbowałam obu wersji i  zdecydowanie bardziej smakuje oryginalna, czyli ta bez spulchniaczy.

Składniki suche i mokre połączyć dokładnie.

Brytfankę o wymiarach 25 cm. wysmarować  masłem.

Wylać na nią ciasto.

Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C.  (piekarnik ustawiony góra dół).

Upieczone ciasto udekorować cukrem pudrem i mielonymi migdałami, lub prażonymi płatkami migdałów.

Można podawać z bitą śmietaną.

F9900882-99D3-4853-902E-5855EE503083

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *