Polędwiczki z indyka w cieście

Makaron z anchois i świeżymi warzywami
10 czerwca, 2017
Pleśniak-czyli ciasto z owocami
19 czerwca, 2017



Składniki dla sześciu osób:

(lub pięciu i jednego  bardzo głodnego męża 😉 )

czas przygotowania 15 minut

danie jest łatwe do wykonania

Składniki:

  • 6 polędwiczek z indyka
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kozieradki
  •  łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • jajko
  • szklanka wody lub mleka
  • szklanka mąki pszennej
  • olej rzepakowy do smażenia

Sałatka:

  • liście młodego szpinaku
  • pomidorki koktajlowe
  • rzodkiewka
  • dymka
  • oliwa z oliwek
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Polędwiczki przekrawamy pod kątem na pół.

Nacieramy solą pieprzem i przyprawami, odstawiamy na pół godziny pod przykryciem, do lodówki,  żeby się zamarynowały.

Ciasto:

Łączymy ze sobą wodę (lub mleko), mąkę, jako i szczyptę soli, ja używam do tego ręcznego blendera.

Ma powstać   ciasto, o konsystencji bardzo gęstej śmietany.

Smażenie:

Zamarynowane mięso, wkładamy do ciasta i obtaczamy  bardzo dokładnie.

Rozgrzewamy patelnię, wylewamy na nią około 1/3 szklanki oleju, czekamy chwilę i wykładamy na nią kawałki indyka.

Zmieszamy ogień i smażymy około 4,5 minut z każdej ze stron, aż kotleciki będą rumiane i dobrze wysmażone.

Kawałki są stosunkowo grube, jednak polędwiczki są delikatnym mięsem więc smażą się łatwo.

U nas polędwiczki podałam z ziemniakami i błyskawiczną sałatką z młodego szpinaku.

Sałatka:

Szpinak umyć i oderwać liście.

Rzodkiewki pokroić na cienkie plasterki.

Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

Dymkę posiekać drobno.

Wymieszać oliwę z sokiem s cytryny, solą i pieprzem.

Połączyć wszystkie składniki.

Wersja light:

Dla siebie przygotowałam jedną polędwiczkę, marynowaną w ten sam sposób, jednak nie smażyłam jej w cieście a położyłam na grillu, dzięki czemu miałam na obiad pyszną sałatkę z polędwiczką z indyka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *