Składniki
Zamrożone grzyby w niewielkim garnku zalałam wodą (tyle żeby je przykryła), posoliłam i gotowałam na niewielkim ogniu pod przykryciem, tyle czasu ile przygotowywałam resztę składników.
Cebulę i ząbek czosnku obrałam i posiekałam drobno.
Rozgrzałam garnek o grubym dnie, i na oliwie z oliwek usmażyłam na złoty kolor cebulę z czosnkiem.
Dodałam dwie szklanki ryżu, przesmażyłam tyle żeby oliwa dokładnie oblepiła każde z ziarenek ryżu.
Wlałam wino, odparowałam. Posoliłam.
Odcedziłam grzyby, płyn wykorzystałam do podlewania ryżu.
Grzyby posiekałam, wrzuciłam do ryżu.
Listki tymianku obrałam z łodyżek, posiekałam i połowę dodałam razem z grzybami do ryżu.
Podczas gotowania risotto ważne jest uzupełnianie i odparowywanie płynu, do czasu aż ryż się ugotuje.
Pamiętajcie żeby nie wlewać od razu całego płynu tylko robić to partiami, mieszając dokładnie w między czasie.
Warto nalać wody do butelki po winie ( jeżeli wykorzystujemy jego końcówkę do gotowania) i tą wodą podlewać nasze danie.
Risotto gotuje się około 15-20 minut w zależności od ilości.
Na samym końcu do ryżu dodajemy łyżkę masła i starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki oraz dymkę resztę tymianku i świeżo mielony czarny pieprz oraz sól o smaku.
miłego dnia kochani