Fettuccini ze szparagami 

Zupa brokułowa (na diecie)
23 marca, 2017
Risotto z prawdziwkami i świeżym tymiankiem
8 czerwca, 2017


A tak dokładniej : fettuccine z pesto szparagowym z orzechami włoskimi, gotowanymi szparagami i jajkiem.

Potrzebujecie:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Garść orzechów włoskich
  • Oliwę z oliwek
  • Makaron fettuccini około 150 gram na osobę
  • Parmezan do starcia na danie

Sosu wystarczy na 4 porcje makaronu .
Na przygotowanie dania będziecie potrzebowali około 20 minut.

Postawiłam wodę na makaron i szparagi.

Odłamałam końcówki szparagów a następnie je obrałam .

Na suchej rozgrzanej małej patelni uprażyłam garść orzechów włoskich.

Obrane i przesiekane końcówki szparagów blendowałam z prażonymi orzechami, około 3 łyżkami oliwy i tartym parmezanem, na gładkie pesto .

Wrzuciłam makaron do gotującej się osolonej wody.

Na 4 minuty przed końcem gotowania makaronu  dodałam  pocięte na 2 cm kawałki szparagi, bez główek, bo te dodałam jedynie na ostatnią minutę.
Odcedziłam.

Postawiłam wodę do gotowania jajek.

W tym czasie garnek po odcedzonym makaronie wrócił na gaz.
Gdy wyschnął, na gazie, dodałam łyżkę oliwy i całe pesto ze szparagów .

Smażyłam je około minuty często mieszając

Do gotującej się, w małym garnku wody, wybiłam jajko (jedno na prcję). Gotowałam około 3 minut. Wyciągałam łyżką cedzakową.
W tym czasie dorzuciłam makaron ze szparagami do pesto i dokładnie wymieszałam .
Na makaronie położyłam jajko i posypałam wiórkami parmezanu .

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *