Klopsiki w sosie pomidorowym.

Pączki
2 marca, 2015
Sałatka ze szpinakiem, grillowaną fetą i tuńczykiem.
26 marca, 2015

IMG_5289-0.JPG

Jedno z niewielu dań ,które z chęcią pałaszuje cała moja rodzina, łącznie z jej najmłodszym członkiem, czyli niespełna półtorarocznym Roszkiem.  Szczerze? Nie znam nikogo, komu by nie smakowały.

 

Składniki:

  • około 400 gramów mielonego mięsa (jakie lubicie, ja robię z wołowiny lub wołowo-wieprzowe)
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 sucha bułka lub kawałek chleba
  • ząbek czosnku
  • dowolna zielenina (ja najbardziej lubię pietruszkę)
  • kilka łyżek mąki
  • sól, pieprz do smaku
  • dobrej jakości sos pomidorowy

Mięso wkładamy do miski.

Cebule obieramy, siekamy drobno i podsmażamy na 2 łyżkach oliwy aż się ze złoci, dodajemy do mięsa.

Bułkę lub kawałek suchego chleba moczymy do miękkości w mleku lub mleku z wodą ( pół na pół), wyciskamy.

Dodajemy do miski z mięsem ( w wersji skróconej możemy „sypnąć” tartej bułki, około 0,5 szklanki). Dzięki bułce klopsiki będą miękkie.

Zieleninę ( to może być pietruszka, bazylia, oregano, tymianek lub ich dowolny, smakujący nam mix ) siekamy drobno i również dodajemy do mięsa, wyciskamy ząbek czosnku. Świeże zioła możemy zastąpić suszonymi.

Solimy i pieprzymy, wbijamy jako. Mieszamy dokładnie.

 

IMG_5283-0.JPG

Z mięsnej masy formujemy niewielkie klopsiki i obtaczamy je w mące.

IMG_5282-0.JPG

Smażymy na oliwie, z dwóch stron.

IMG_5284.JPG       IMG_5285-0.JPG

Zalewamy sosem pomidorowym, dusimy około 10 minut na niewielkim ogniu, najlepiej pod przykryciem.
Sos:

Polecam włoskie sosy pomidorowe najczęściej w butelkach, warto je doprawić szczyptą cynamonu, odrobiną cukru, soli i pieprzu.

Jeżeli nie mamy sosu, możemy użyć 2 puszek pomidorów, które należy wcześniej zmiksować, a potem doprawić do smaku.

Sos się nam zagęści dzięki mące, w której obtoczyliśmy mięso.

Podajemy z długim makaronem.

IMG_5290.JPG

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *