Risotto z prawdziwkami i świeżym tymiankiem

Fettuccini ze szparagami 
14 kwietnia, 2017
Łosoś gotowany parze ze świeżym oregano
9 czerwca, 2017

Składniki

  • 2 szklanki ryżu na  risotto
  • około 300 gram prawdziwków (mogą być mrożone)
  • 1,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • garść świeżego tymianku
  • około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • około 3 łyżek posiekanej dymki ( zielona część)
  • około 3 łyżek startego parmezanu
  • łyżkę masła
  • oliwę z oliwek
  • sól
  • pieprz

 

Zamrożone grzyby w niewielkim  garnku zalałam wodą (tyle żeby je przykryła), posoliłam i gotowałam na niewielkim ogniu pod przykryciem, tyle czasu ile przygotowywałam resztę składników.

Cebulę i ząbek czosnku obrałam i posiekałam drobno.

Rozgrzałam garnek o grubym dnie, i na oliwie z oliwek usmażyłam  na złoty kolor cebulę z czosnkiem.

Dodałam dwie szklanki ryżu, przesmażyłam tyle żeby oliwa dokładnie oblepiła każde z ziarenek ryżu.

Wlałam wino, odparowałam. Posoliłam.

Odcedziłam grzyby, płyn wykorzystałam do podlewania ryżu.

Grzyby posiekałam, wrzuciłam do ryżu.

Listki tymianku obrałam z łodyżek, posiekałam i połowę dodałam razem z grzybami do ryżu.

Podczas gotowania risotto ważne jest uzupełnianie i odparowywanie płynu,  do czasu aż ryż się ugotuje.

Pamiętajcie żeby nie wlewać od razu całego płynu tylko robić to partiami, mieszając dokładnie w między czasie.

Warto nalać wody do butelki po winie ( jeżeli wykorzystujemy jego końcówkę do gotowania) i tą wodą podlewać nasze danie.

Risotto gotuje się około 15-20 minut w zależności od ilości.

Na samym końcu do ryżu dodajemy łyżkę masła i starty parmezan oraz posiekaną natkę pietruszki oraz dymkę resztę tymianku i świeżo mielony czarny pieprz oraz sól o smaku.

miłego dnia kochani

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *