Szwedzki torcik migdałowy jak z IKEA ma absolutnie wszystko czego nie powinno się jeść: cukier, tłustą śmietanę, masło, bezę i batonika Daim i właśnie dla tego jest taki pyszny!
Składniki:
- 100g migdałów w płatkach
- 250g zmielonych migdałów ze skórką lub orzechów włoskich
- 4 jajka (oddzielić białka od żółtek)
- szklanka/ 250 gram – cukru
- 100ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 200g miękkiego masła- kostka
- 1 podwójny (długi) batonik Daim – pokruszyć i schłodzić.
Wykonanie:
Najpierw batonik Daim: Nie otwieramy, tylko kruszymy batonik na drobne w opakowaniu (uderzając nim o kant blatu lub wałkiem) i wkładamy do lodówki albo zamrażarki.
Teraz beza: Białka ubijamy na sztywno powoli dosypując 125 gram cukru (UWAGA! połowa tego co mamy w przepisie) – jeśli używacie miksera to z końcówką trzepaczka.
Pamiętajcie, że białka się nie ubiją, jeżeli miska będzie tłusta (trzeba ją wcześniej dokładnie umyć z dodatkiem płynu do naczyń) lub jeśli wpadnie wam do nich chociaż odrobina żółtka.
- Do ubitych z cukrem białek musimy wmieszać delikatnie, za pomocą szpatułki, zmielone migdały lub (tak jak w moim przypadku) orzechy włoskie.
- 2 blaszki wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy olejem lub masłem.
- Bezę dzielimy na dwie równe części i z każdej formujemy okrąg podobnej wielkości około 20 cm. Ja używam do tego obręczy średniej tortownicy, ale możecie sobie narysować dwa takie same okręgi albo wykombinować coś innego.
- Pieczemy oba na raz, dwa razy po 10 minut (po 10 minutach zamieniamy blachy w piekarniku) w 180-200 • C
- Studzimy
Na koniec masa:
To po prostu śmietana wymieszana z żółtkami i cukrem, gotowana na małym gazie, aż zgęstnieje, a potem utarta z masłem .
- masło w temperaturze pokojowej ucieramy – końcówka trzepaczka lub mieszacz K– na puszystą masę,
- w tym czasie śmietankę mieszamy z żółtkami i cukrem, i podgrzewamy na małym gazie, mieszając, aż zgęstnieje. Tu trzeba cierpliwości bo jeśli zrobicie to za szybko efektem wyjdzie Wam słodka jajecznica.
- studzimy – można włożyć do drugiego, większego garnka wypełnionego zimną wodą lub wystawić na balkon;-)
- przestudzoną śmietankę dodajemy partiami do masła i ubijamy aż powstanie puszysty krem.
- płatki migdałów prażymy.
Teraz składamy tort:
Na paterę wykładamy kleksa masy i na niej kładziemy pierwszy bezowy blat (dzięki temu nie będzie się ślizgał).
Na blat wykładamy połowę masy, rozsmarowujemy i posypujemy 2/3 batonika daim.
Następnie, drugi blat i reszta masy, a na wierzch uprażone (wystudzone) migdały o reszta pokruszonego Daima.
Teraz powinniśmy na kilka godzin wsadzić tort do lodówki i podawać zimny.