Polędwiczki w cieście francuskim

Tiramisu po mojemu
16 listopada, 2014
Śledzie w sosie chrzanowym
17 listopada, 2014

IMG_4517.JPG

 

Jak to zwykle w życiu bywa, kompletny przypadek spowodował, że to danie powstało.

Niezapowiedziani goście i prawie pusta lodówka oraz, jak zwykle, bardzo mało czasu …

Dzisiaj przedstawiam polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą w cieście francuskim.

Robi się je bardzo szybko i prosto, a mam wrażenie, że są efektowną odmianą od codziennych ziemniaków z mięsem.

Macie gości albo chcecie sprawić niespodziankę komuś bliskiemu?

Potrzebujecie 20 min na przygotowanie i około 25 żeby danie się upiekło.

W tym czasie przygotujecie sałatkę i zdążycie napić się wina 🙂

Składniki:

  • Polędwiczka wieprzowa (1 duża lub 2,3 małe)
  • Dobrej jakości ciasto francuskie (polecam Biklego lub inne, które w składzie ma jedynie mąkę oraz masło)
  • Gorgonzola 1 opakowanie
  • Sól, pieprz
  • roztrzepane jajko, lub białko, ewentualnie mleko do posmarowania

Ciasto należy rozmrozić,  wyłożyć na wysypaną mąką stolnice, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o bokach około 15 cm.

Polędwiczkę pokroić na około 2 cm plastry.

Posolić i popieprzyć.

Gorgonzolę podzielić na części zbliżone wielkością do kawałków polędwicy, położyć na mięsie.

Następnie połączyć brzegi kwadratu po przekątnej, zwinąć na górze, posklejać boki tak, aby powstała koperta.

IMG_4508.JPG      IMG_4509.JPG      IMG_4511.JPG

 

Na koniec posmarować polędwiczki roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Koperty powinny mieć złoty kolor.

IMG_4481.JPG

 

Sałatka:

  • Mix sałat ( lodowa, cukrowa, roszponka) lub inne jakie lubicie
  • Pomidorki koktajlowe
  • Dobre, dojrzałe awokado

Sos:

  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki miodu
  • Łyżeczka musztardy
  • Sól, pieprz

Sałatę umyć i osuszyć, potargać (nie kroimy nożem) .

Umyte pomidorki przekroić na pół, obrane awokado pokroić w kwadraty.

Wyłożyć na sałacie. Skropić cytryną (żeby nie ściemniało).

Polać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *