Tiramisu po mojemu

IMG_4382

Tiramisu, zwane przez moje dzieci niezwykle poetycko „tyraj-mamsiu”  :-).

A wcale nie „tyraj”, bo mój przepis jest banalny, szybki i zawsze wychodzi.

Robi się sam, no może prawie sam.

Składniki:

  • 6 żółtek jaj od szczęśliwych kur
  • 6 płaskich łyżek cukru
  • 500 gramów serka mascarpone
  • Kubek dobrej kawy
  • Biszkopty 
  • Gorzkie kakao

Żółtka utrzeć w malakserze wraz z cukrem, na białą puszystą masę (muszą podwoić swoją objętość).

Partiami dodawać ser mascarpone, miksować, aż krem będzie gładki i aksamitny.

Biszkopty szybkim ruchem moczyć w kawie, układać w naczyniu ( ja używam płaskiej, okrągłej miski do sałaty).

Jeżeli zostanie nam kawa, polać nią biszkopty.

Na biszkopty wyłożyć krem, posypać go przez sitko gorzkim kakao.

IMG_4380

Miskę przykryć folią, chłodzić w lodówce około 2 godzin, a najlepiej całą noc (niewykonalne).

Nakładać łyżką i zajadać ze smakiem.

IMG_4384


Print Friendly

, ,

  1. #1 by Jola on Listopad 28, 2014 - 5:22 pm

    Jest super łatwe i super pyszne! Ale najgorszy jest czas oczekiwania – tortury ;)

  2. #2 by Żaneta Dubowska on Grudzień 1, 2014 - 8:05 pm

    uzależniłam się :) zrobiłam z połowy składników jest tak pyszne nie ma co się zastanawiać tylko podwajać składniki i jeść …………moje ulubione :)

  3. #3 by Kasia Kulczycka on Grudzień 3, 2014 - 6:23 pm

    Moje kolejne triramisu według twojego przepisu czeka na mnie w lodówce, oj się będzie działo, jest boskie. Uzależniona :)

  4. #4 by Ardnaskela Bk on Grudzień 7, 2014 - 7:54 pm

    Jest świetne! Banalnie proste- czyli coś co lubię najbardziej ;) Ja użyłam złej miski, biszkopty na samym dnie są zbyt wilgotne, ale to i tak nie umniejsza temu daniu :) Pycha

  5. #5 by Iza A. on Grudzień 7, 2014 - 9:50 pm

    W deserach jestem kiepska, ale TO triramisu robi się szybko a efekt jest pozwalający…. Pychota….

    • #6 by Iza A. on Grudzień 7, 2014 - 9:53 pm

      Miało być POWALAJĄCY a nie pozwalający… UPSssss…..

Dodaj komentarz