Śledzie w sosie chrzanowym

Moja mama robiła te śledzie odkąd pamiętam.

Mam 40-stkę na karku i nie wyobrażam sobie bez nich jesieni oraz świąt, ponieważ smakują niesamowicie.

Pyszne, polskie połączenie smaków. Koniecznie spróbujcie, podejdźcie do tematu patriotycznie i doceńcie naszego śledzia.

Składniki:

  • 6 ładnych matiasów 
  • 1 cebula
  • 2 twarde jabłka
  • Cytryna
  • 5 łyżek majonezu
  • 5 łyżek śmietany
  • 3 – 4 łyżki chrzanu (w zależności od tego jak ostry Wam smakuje)
  • 10 jajek przepiórczych
  • Natka pietruszki do dekoracji

Śledzie (namawiam do zakupu dobrych śledzi z beczki) wymoczyć około 4-6 godzin w zimnej wodzie, często ją zmieniając (to skraca długość moczenia). Warto je raz na jakiś czas skosztować, wtedy na pewno będą dobre.

 Pokroić je pod skosem na spore kawałki. Ułożyć na półmisku, skropić cytryną.

Cebulę drobno posiekać, starannie umyte jabłko zetrzeć ze skórką na tarce o grubych oczkach. Skropić cytryną, żeby nie ściemniało.

W misce wymieszać śmietanę, majonez i chrzan. Popieprzyć do smaku. Jabłka z cebulą ułożyć na śledziach, zalać sosem. Całość udekorować ugotowanymi połówkami jajek oraz natką pietruszki.

Jeżeli przygotowujecie to danie na imprezę i będzie musiało chwilę poczekać, połączcie sos chrzanowy z jabłkami i cebulą, wtedy masa pozostanie biała. Podawajcie z białym świeżym pieczywem.

IMG_4327


Print Friendly

, ,

  1. #1 by SM on Listopad 30, 2014 - 9:26 am

    Są pyszne, pyszne, pyszne!!!!!

  2. #2 by A.S on Listopad 30, 2014 - 10:35 am

    Podobne śledzie w moim domu goszczą od dawna. Podobne ale nie te same! W piątek zmajstrowałam te z tego bloga i są mega pyszne. Polecam!

  3. #3 by Asia on Listopad 30, 2014 - 8:35 pm

    Zrobiłam na Andrzejki.śledzie wyszły pyszne. najlepszą rekomendacją jest to, że przepis poszedł w świat. Jedni brali przepis w trakcie jedzenia, inni dzwonili po niego już po imprezie ;-) Super.

    • #4 by jarzynkanawidelcu on Grudzień 1, 2014 - 10:08 am

      Mód z musztardą ;-) na moje serce.
      Pozdrawiam ciepło.

  4. #5 by Karolina Bednarska on Listopad 30, 2014 - 9:26 pm

    Jarzynko kochana nie bardzo wiem jakie śledzie kupić i co znaczy wymoczyc. ..tzn w czym. Jak robię śledzie to zazwyczaj z gotowych matiasów w oleju. A może jakiś namiar na dobre śledzie z beczki w Kraku :)

    • #6 by jarzynkanawidelcu on Grudzień 1, 2014 - 10:06 am

      Droga Karolino,
      śledzie z beczki moczymy w wodzie 4 do 6 godzin, zmieniając wodę mniej więcej co godzinę. Niektórzy do wody dolewają mleko, lub moczą je samym mleku. Dobre śledzie z beczki w Krakowie można kupić w sklepie rybnym niedaleko Almy na ul. Pilotów, ale także na starym kleparzu i Placu Imbramowskim. Warto wybierać grubsze i mięsiste. Pozdrawiam ciepło i powodzenia!

  5. #7 by Żaneta Dubowska on Grudzień 7, 2014 - 2:36 pm

    zrobiłam …bo lubię śledzie …….mmmmmmmmmmmm pychota przez duże P <3 PRZEPYSZNE !!!!

  6. #8 by Magda T. on Grudzień 22, 2014 - 3:57 pm

    Obłędnie pyszne, nie mogę się najeść :-D

Dodaj komentarz