Sałatka z grillowanym indykiem i selerem

Makaron z kurczakiem i pieczarkami
16 listopada, 2014
Tiramisu po mojemu
16 listopada, 2014

IMG_4478.JPG

Dzisiaj jest niedziela, zatem postanowiłam z tej okazji zrobić sobie prezent. Nic wielkiego, jednak dla matki trójki dzieci, to właśnie takie małe rzeczy bywają ważne. Co to takiego? Po prostu dziś zjem to, co lubię!  Jestem wstrętna – wiem.

Dlatego też musiałam, za tę odrobinę wolności-przyjemności, zapłacić. Nie ma przecież nic za darmo. Moja sałatka kosztowała mnie: makaron z pieczarkami  dla chłopców oraz dewolaj dla córki.

Jednak było warto,a oto dowód:

Składniki:

  • Kawałek filetu z indyka około 200 gramów
  • 1/3 korzenia selera
  • 5 ładnych pieczarek
  • Posiekana natka pietruszki
  • Orzechy nerkowca (lub inne, jeżeli wolicie)
  • Bundz (lub feta)
  • 4 łyżki obranych nasion granatu
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • 1/3 papryczki chili
  • Oliwa z oliwek, dobrej jakości
  • 0,5 łyżeczki drobno startej skórki z cytryny
  • Sól, pieprz

Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • Sól, pieprz do smaku.

Indyka pokroić na około 2 centymetrowe kwadraty, zamarynować w 2 łyżkach oliwy, posiekanej natce pietruszki oraz posiekanym chili.

IMG_4471.JPG

Selera pokroić na cienkie pół plasterki, zamarynować  w łyżce oliwy i w odrobinie startej skórki z cytryny, soli oraz pieprzu.

Sałatę umyć i odwirować w suszarce, potargać palcami na drobne kawałki (pamiętajcie, sałaty staramy się nie kroić nożem).

Orzechy uprażyć, aż nabiorą złotego koloru, kilka minut na suchej patelni, często mieszając.

Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki.

Granata przekroić na pół i trzymając nad miską, uderzać w niego drewnianą łyżką, wtedy nasionka same wypadną.

Rozgrzać patelnię grillową i na gorącą wyłożyć mięso oraz plastry selera, grillować z obu stron, aż mięso będzie gotowe . Trwa to około 5 -7  minut ale należy pamiętać że  czas grillowania zależy od wielkości kawałków.

Selera grilluje się tyle samo czasu, co mięso.

Sos: wszystkie składniki sosu wymieszać do uzyskania gładkiej emulsji.

IMG_4472.JPG       IMG_4473.JPG

Teraz zostaje nam jedynie złożyć całość, jak puzzle, na jednym talerzu.

Najpierw liście sałaty,a następnie: mięso, seler, bundz, pieczarki,  uprażone orzechy, granat, posiekana natka pietruszki i wreszcie  sos – tyle. ile dusza zapragnie!

Smacznego!!!

IMG_4479.JPG


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *