Różne farsze

Burrito na skróty
10 grudnia, 2014
Ciasteczka owsiane
20 stycznia, 2015

Farsz mięsny:

  • Mięso gotowane z rosołu ( można, wraz z nim, zmielić również marchewkę i pietruszkę)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w wodzie z mlekiem czerstwa bułka, lub chleb bez skórki
  • Ewentualnie zielenina, sól i pieprz do smaku

Mięso zmielić w maszynce razem z warzywami.

Cebulę posiekać i podsmażyć.

Bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.

Wszystkie składniki farszu (zmielone mięso, podsmażoną cebulę, namoczone i odciśnięte pieczywo, jajko) włożyć do jednej miski,

pomieszać.

Farszu mięsnego możemy użyć do pierogów lub do krokietów.

 

Farsz ruski:

  • Ugotowane ziemniaki
  • Biały ser
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz do smaku

W ruskim farszu proporcje sera do ziemniaków zależą od gustów i bywają częstym przedmiotem sporów.

Cóż, o gustach się nie dyskutuje, więc zdecydujcie sami, jak wolicie.

Ja preferuje proporcje pół na pół lub przewagę białego sera.

Ziemniaki i biały ser należy zmielić.

Cebulę posiekać i podsmażyć.

Połączyć wszystkie składniki, posolić i popieprzyć do smaku.

Gotowe!

Najwięcej ambarasu jest z myciem maszynki 😉

 

Farsz ze szpinaku:

  • Szpinak
  • Cebula
  • Czosnek
  •  Śmietana homogenizowana 18 % ( może być ricotta)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Szpinak oraz cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, wylać na nią 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, a następnie dodać szpinak.

Smażyć moment, aż liście zmniejszą swoją objętość. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek ( około 2 ząbków).

Podsmażyć moment razem, często mieszając.

Do wystudzonego szpinaku dodać około 2 łyżek śmietany lub ricotty.

Wymieszać dokładnie. Gdyby farsz był zbyt wodnisty, dodać odrobinę tartej bułki lub kaszy manny, które wchłoną nadmiar wilgoci.

 

Farsz z kapustą i grzybami

  • Pół główki kapusty 
  • 1 opakowanie suszonych grzybów, ewentualnie 1 duża marchewka
  • 3 drobno pokrojone cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Kapustę ugotować w osolonej wodze, wystudzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.

Grzyby dobrze namoczyć (najlepiej przez noc). Ugotować do miękkości, można dodać marchewkę, jeżeli ktoś ją  w farszu lubi

( ja nie dodaje).

Cebulę podsmażyć na złoty kolor.

Kapustę oraz grzyby zmielić w maszynce do mięsa, na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.

Dodać do nich cebulę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt płynny można dodać zawsze odrobinę bułki tartej, która

wchłonie nadmiar wilgoci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *