STRONA W PRZEBUDOWIE

Różne farsze

Burrito na skróty
10 grudnia, 2014
Ciasteczka owsiane
20 stycznia, 2015

Farsz mięsny:

  • Mięso gotowane z rosołu ( można, wraz z nim, zmielić również marchewkę i pietruszkę)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w wodzie z mlekiem czerstwa bułka, lub chleb bez skórki
  • Ewentualnie zielenina, sól i pieprz do smaku

Mięso zmielić w maszynce razem z warzywami.

Cebulę posiekać i podsmażyć.

Bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.

Wszystkie składniki farszu (zmielone mięso, podsmażoną cebulę, namoczone i odciśnięte pieczywo, jajko) włożyć do jednej miski,

pomieszać.

Farszu mięsnego możemy użyć do pierogów lub do krokietów.

 

Farsz ruski:

  • Ugotowane ziemniaki
  • Biały ser
  • 2 cebule
  • Sól, pieprz do smaku

W ruskim farszu proporcje sera do ziemniaków zależą od gustów i bywają częstym przedmiotem sporów.

Cóż, o gustach się nie dyskutuje, więc zdecydujcie sami, jak wolicie.

Ja preferuje proporcje pół na pół lub przewagę białego sera.

Ziemniaki i biały ser należy zmielić.

Cebulę posiekać i podsmażyć.

Połączyć wszystkie składniki, posolić i popieprzyć do smaku.

Gotowe!

Najwięcej ambarasu jest z myciem maszynki 😉

 

Farsz ze szpinaku:

  • Szpinak
  • Cebula
  • Czosnek
  •  Śmietana homogenizowana 18 % ( może być ricotta)
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy

Szpinak oraz cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, wylać na nią 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, a następnie dodać szpinak.

Smażyć moment, aż liście zmniejszą swoją objętość. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek ( około 2 ząbków).

Podsmażyć moment razem, często mieszając.

Do wystudzonego szpinaku dodać około 2 łyżek śmietany lub ricotty.

Wymieszać dokładnie. Gdyby farsz był zbyt wodnisty, dodać odrobinę tartej bułki lub kaszy manny, które wchłoną nadmiar wilgoci.

 

Farsz z kapustą i grzybami

  • Pół główki kapusty 
  • 1 opakowanie suszonych grzybów, ewentualnie 1 duża marchewka
  • 3 drobno pokrojone cebule
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko

Kapustę ugotować w osolonej wodze, wystudzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.

Grzyby dobrze namoczyć (najlepiej przez noc). Ugotować do miękkości, można dodać marchewkę, jeżeli ktoś ją  w farszu lubi

( ja nie dodaje).

Cebulę podsmażyć na złoty kolor.

Kapustę oraz grzyby zmielić w maszynce do mięsa, na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.

Dodać do nich cebulę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt płynny można dodać zawsze odrobinę bułki tartej, która

wchłonie nadmiar wilgoci.

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *