Farsz mięsny:
Mięso zmielić w maszynce razem z warzywami.
Cebulę posiekać i podsmażyć.
Bułkę dokładnie odcisnąć z nadmiaru płynu.
Wszystkie składniki farszu (zmielone mięso, podsmażoną cebulę, namoczone i odciśnięte pieczywo, jajko) włożyć do jednej miski,
pomieszać.
Farszu mięsnego możemy użyć do pierogów lub do krokietów.
Farsz ruski:
W ruskim farszu proporcje sera do ziemniaków zależą od gustów i bywają częstym przedmiotem sporów.
Cóż, o gustach się nie dyskutuje, więc zdecydujcie sami, jak wolicie.
Ja preferuje proporcje pół na pół lub przewagę białego sera.
Ziemniaki i biały ser należy zmielić.
Cebulę posiekać i podsmażyć.
Połączyć wszystkie składniki, posolić i popieprzyć do smaku.
Gotowe!
Najwięcej ambarasu jest z myciem maszynki 😉
Farsz ze szpinaku:
Szpinak oraz cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię, wylać na nią 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę, a następnie dodać szpinak.
Smażyć moment, aż liście zmniejszą swoją objętość. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek ( około 2 ząbków).
Podsmażyć moment razem, często mieszając.
Do wystudzonego szpinaku dodać około 2 łyżek śmietany lub ricotty.
Wymieszać dokładnie. Gdyby farsz był zbyt wodnisty, dodać odrobinę tartej bułki lub kaszy manny, które wchłoną nadmiar wilgoci.
Farsz z kapustą i grzybami
Kapustę ugotować w osolonej wodze, wystudzić i dobrze odcisnąć z nadmiaru wody.
Grzyby dobrze namoczyć (najlepiej przez noc). Ugotować do miękkości, można dodać marchewkę, jeżeli ktoś ją w farszu lubi
( ja nie dodaje).
Cebulę podsmażyć na złoty kolor.
Kapustę oraz grzyby zmielić w maszynce do mięsa, na grubych oczkach lub bardzo drobno posiekać.
Dodać do nich cebulę, jajko oraz sól i pieprz do smaku. Jeżeli farsz jest zbyt płynny można dodać zawsze odrobinę bułki tartej, która
wchłonie nadmiar wilgoci.