Gotowe placki tortilla, które możemy kupić w sklepie mają trzy wady. Po pierwsze są drogie, po drugie w ich składzie znajdziecie całą masę dziwnych składników oraz konserwantów, po trzecie zrobione są z mąki pszennej. Prawdziwe tortille powinny być zrobione z mąki kukurydzianej. Oryginalny przepis jest czasochłonny i trudny o tyle, że placki kukurydziane lubią pękać i kruszyć się. Jest na to sposób, ale o tym napisze innym razem. Dzisiaj się śpieszę więc i obiad będzie szybki.
Składniki:
Tortille:
Farsz:
Sałatka:
Tortille: Mam nadzieje, że umiecie robić naleśniki?
Moje tortille wylewamy na patelnię i smażymy jak naleśniki. Całą pracę wykonuje za nas mąka kukurydziana.
Składniki na ciasto należy dobrze zmiksować i jeżeli się uda, odstawić na przynajmniej 15 minut. Ciasto ma być lejące i gładkie.
Będzie miało dobrą konsystencję, jeżeli nabierzemy je na łyżkę, a gdy podniesiemy ją pionowo – będzie spływało i jednocześnie
pokrywało jej powierzchnię .
A teraz smażymy: bardzo gorącą patelnię smarujemy oliwą, używając silikonowego pędzelka, wylewamy ciasto i rozlewamy je na
całej powierzchni patelni. Smażymy placki trochę grubsze od tradycyjnych naleśników.
Farsz: Cebulę siekamy, podsmażamy w dużym rondlu, na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, smażymy często mieszając,
żeby się nie zrobiły grudki. Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Przyprawy mieszamy lub, jeżeli nie mamy
mielonych, ucieramy w moździerzu, lub mielimy w młynku do kawy. Wymieszane dodajemy, zgodnie z uznaniem i naszym
smakiem, partiami do mięsa (nie dawajcie całej mieszanki, zostawcie sobie już gotową na następny raz, przechowując ją w małym
słoiku). Doprawiajcie kosztując, żeby nie przedobrzyć.
Na koniec solimy , pieprzymy do smaku i dodajemy pomidory. Dusimy około 20 minut pod przykryciem. Do gotowego już prawie
farszu dodajemy fasolę lub kukurydzę, ewentualnie jedno i drugie, chwile podgrzewając.
Sałatka:Kapustę siekamy, solimy i dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszamy. Odstawiamy i robimy sos, łącząc ze
sobą majonez, śmietanę, czosnek oraz doprawiając solą i pieprzem. Kapustę mieszamy z sosem.
Finał: Do placka nakładamy farsz mięsny, składamy na pół. Posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy, aż ser się rozpuści
(ja wkładam całość na 50 sekund do mikrofalówki), podajemy z surówką.
Moja rada:
Tortille możecie przygotować dzień wcześniej (przechowujcie dobrze zawinięte przeźroczystą folią, wtedy nie stracą nic ze swojej
świeżości), tak samo, jak farsz mięsny. Wtedy, po przyjściu do domu, macie prawie gotowy obiad.
3 Comments
To jedno z ulubionych dań mojego mèża, łatwe i w miarę szybko się je robi. Na puste brzuszki w sam raz,bo danie jest bardzo sycące
Przepyszne!
zgadzam się z Jolą. Pyszne i do tego bardzo sycące, już kolacji nie trzeba jeść 🙂 mniam, mniam….