Ciasto czekoladowe z fasoli

Ciasteczka owsiane
20 stycznia, 2015
Rosół
2 lutego, 2015

IMG_5153.JPG

Pyszne, wilgotne i puszyste ciasto czekoladowe. Bez mąki i bez cukru. Zdrowe i sycące. Powiecie, że to nie możliwe – a jednak.

Ciasto z fasoli. Zbierałam się do niego długo, bo sama nie chciałam wierzyć, że może się udać. Przepisy znalezione w internecie, nie do końca mi pasowały, więc pokombinowałam sama. Ciasto polecam z czystym sumieniem, bo jak mawia moja przyjaciółka: „To sałatka – nie ciasto”, powinniście je więc jeść dla zdrowia 🙂 i na poprawę nastroju.

  • 2,5 szkl.  ugotowanej białej drobnej fasoli (lub odsączonej fasoli z puszki)
  • 5 jajek
  • 1/2 szkl. oleju rzepakowego dobrej jakości
  • 1/2 szkl. gorzkiego kakao
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 1 szkl. otrębów pszennych
  • 1/4 szkl. ksylitolu (cukru brzozowego)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • szczypta soli

Fasolę zmiksować na gładką masę i przetrzeć przez sito.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem kokosowym, mieszać do uzyskania gładkiej i

błyszczącej masy.

Jajka – oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Do masy z fasoli dodać: żółtka, olej, kakao, otręby, ksylitol, miód, proszek do pieczenia oraz

rozpuszczoną czekoladę z mlekiem kokosowym. Bardzo dokładnie zmiksować ( ja, to robiłam

ręcznym blenderem).

Do ubitych białek dodać około 3 łyżek masy fasolowej, delikatnie połączyć na niskich obrotach

miksera, potem dodać resztę, i wymieszać. Dalej, można to już robić szybciej i mniej ostrożnie.

Następnie ciasto wylać, na wysmarowaną olejem rzepakowym tortownicę, o szerokości 25 cm.

Wreszcie piec około 50 min w 170-180 stopniach, do „suchego patyczka” (pod koniec pieczenia

wbić w środek ciasta patyczek do szaszłyków lub zapałkę, jeżeli będzie suchy ciasto jest

upieczone).

IMG_5150.JPG

Ja podałam z kokosowym serkiem:

  • 2 opakowania kremowego serka Turek
  • 1/2 szk. kokosu
  • 3 łyżki miodu

Składniki dokładnie wymieszać.

Smacznego.

IMG_5153.JPG

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *