Pączki

Tarta szpinakowo – serowa
17 lutego, 2015
Klopsiki w sosie pomidorowym.
3 marca, 2015

img_7952

Dzisiaj przepis sprawdzony w mojej rodzinie od lat 40 czyli pączki.

Już kilka dni przed tłustym czwartkiem rośnie napięcie, dzieciaki nie mogą się doczekać i codziennie dopytują czy to już, jakby chciały przyspieszyć czas….

Z podanych w przepisie proporcji zrobimy ok. 50 pączków. Pyszne, domowe, jeśli motywuje was aspekt ekonomiczny to pomyślcie, że za pączka z najlepszych składników, smażonego na świerzym tłuszczu, zapłacicie niecałe 50 groszy.
Pączki są proste do zrobienia, nie bójcie się!

Cała trudność polega na wrzuceniu w odpowiedniej kolejności wszystkich składników do malaksera i tak, jak przy cieście drożdżowym, odstawianiu go do wyrośnięcia w odpowiednich momentach.

Dla ułatwienia  ponumerowałam poszczególne etapy „produkcji”.

Składniki:

1 kilogram mąki
dodatkowo mąka do wysypania stolnicy

0,5 litra mleka
10 dkg drożdży
3 łyżki cukru
10 żółtek
1 kostka masła
4 łyżki spirytusu

Etap 1

Do miski malaksera wlewamy 0,5 litra letniego mleka.

Dodajemy 10 dkg pokruszonych drożdży.

Zasypujemy 3 łyżkami cukru.

Dodajemy 5 łyżek mąki, mieszamy na wolnych obrotach, do połączenia składników.

Przykrywamy do wyrośnięcia (najszybciej zaczyn zacznie „pracować”, gdy włożymy go w misie malaksera, na około 15 minut, do piekarnika nagrzanego do 30 stopni).

Etap 2

Do wyrośniętego zaczynu wsypujemy etapami, resztę z 1 kg mąki.

 po jednym, kolejno dodajemy 10 żółtek.

Wyrabiamy około 10-15 minut w malakserze (końcówka: hak do wyrabiania ciasta) na wolnych obrotach, po chwili dodając 4 łyżki spirytusu, oraz 1 roztopioną kostkę masła.

IMG_5339-0.JPG

Ciasto posypujemy z wierzchu mąką, żeby nam nie wyschło lub przykrywamy ściereczką.Znowu wkładamy do piekarnika, aby rosło w 30 stopniach około 15 min lub aż podwoi swoją objętość.

IMG_5340-0.JPG

Etap 3

Wyciągamy na stolnicę (nasmarowanymi olejem rękoma, wtedy ciasto nam się do nich nie przyklei), następnie dzielimy na 4 części.

Na wysypanej mąką stolnicy, rozwałkowujemy na grubość około 1 cm- 1,5 cm.

IMG_5342-0.JPG

Wykrawamy szklanką lub obręczą w kształcie koła.

IMG_5343-0.JPG

Zostawiamy do wyrośnięcia 15 min.

Etap 4

Smażymy w dużym garnku (o grubym dnie) na gorącym oleju z dwóch stron, aż się ze złocą.

Pilnujemy żeby olej nie zaczął się dymić, gdy temperatura będzie za wysoka możemy ją obniżyć wrzucając kawałek obranego ziemniaka.

IMG_5344.JPG

Usmażone pączki nadziewamy powidłem lub dżemem (ja wymieszałam dżem z róży z dżemem malinowym).

IMG_5348-1.JPG       IMG_5346-1.JPG

Gorące pączki nadziewałam szprycą oraz posypywałam cukrem pudrem.

 img_7950

I gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *