Risotto z jabłkami.

Pesto
15 czerwca, 2015
Krewetki
27 września, 2015

IMG_6801Składniki:

  • 2 jabłka rozgotowane i zmiksowane na mus
  • szklanka ryżu do risotto
  • około szklanki mleka, lub kompotu z gotowanych jabłek
  • skórka starta z cytryny
  • łyżka masła i około 2 łyżek oleju
  • pół łyżeczki cynamonu
  • cukier z prawdziwą wanilią

W garnku lub głębokiej patelni, roztapiamy masło dodajemy olej, następnie łyżkę (lub dwie jeżeli wolimy słodsze dania) cukru z prawdziwą wanilią oraz cynamon.

Karmelizujemy około minuty, mieszając.

Dodajemy ryż, mieszamy chwilę aż wszystkie ziarenka będą dokładnie obtoczone w karmelu.

Po chwili dodajemy pure z jabłek.

Mieszamy często, dodając  po odrobinie płynu za każdym razem jak odparuje, dokładnie tak jak przy tradycyjnym risotto.

Pod koniec dodajemy  łyżeczkę skórki startej z cytryny, ewentualnie odrobinę soku do smaku.

Risotto gotujemy około 15 – 20 minut, tyle aż ryż będzie gotowy. Zgodnie ze sztuką ma być ugotowany al dente.

W praktyce natomiast, dokładnie tak jak nam smakuje ;-).

IMG_6800

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *