Krewetki

Risotto z jabłkami.
26 września, 2015
Lane ciasto.
11 października, 2015

IMG_6478-1

 

Składniki:

  • 1 opakowanie krewetek 0,5 kg
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki
  • świeże chili
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • sok s cytryny do smaku

Duże surowe (szare)krewetki rozmrażam, czyszczę ( ważne! nacinam wzdłuż „czarnej kreski” i ją usuwam – to jej układ trawienny).
Obieram i suszę na papierowym ręczniku.

Jeżeli nie macie surowych krewetek,  zawsze możecie użyć tych podgotowanych, obranych i oczyszczonych.
Podgrzewam na patelni dobrą oliwę, smażę kilka sekund drobno posiekany czosnek i chili a następnie dodaje krewetki.

Smażę je krótko aż staną się różowe  góra 2,3 minuty. Jeżeli je przegotujecie staną się gumiaste i niesmaczne.

Na koniec dodaję do smaku  sól pieprz (świeżo mielone) i posiekaną natkę pietruszki oraz sok z cytryny – gotowe.

Najbardziej lubię krewetki ze świeżym dobrym chlebem i kieliszkiem wina.

IMG_6477-1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *