Galareta z łososia- łososiowy staf(w) ;-)

Paluchy wiedźmy.
31 października, 2015
Ciasto szafranowe
6 grudnia, 2015

IMG_4889-0.JPG

 Lubię, naprawdę lubię galaretę.

To oldschoolowe danie, wiem, ale wiem także że, ilekroć przygotuję je na imprezę, znika błyskawicznie. Ba! moi goście się o nią dopominają.

Robi się ją wbrew pozorom całkiem prosto, i nie wiele można pełnić w tym daniu błędów.

Oto dowód!

Składniki:

  • około 800 gram surowego łososia
  • dodatkowo odpadki z ryby jeżeli mamy (głowa, płetwy, kręgosłup)
  • 3 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • pęczek koperku
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz
  • około 1,5 szklanki dobrego białego wina
  • 1,5 l wody (najlepiej z filtra)
  • żelatyna (zgodnie z zaleceniami producenta)

Wszystkie warzywa, dokładnie myjemy i obieramy, z koperku odcinamy łodyżki i związujemy je bawełnianą nitką kuchenną razem z porem. Wszystko wraz z przyprawami wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą.

Gotujemy wywar warzywny około 20 minut na średnim ogniu. Jeżeli mamy np.głowę z ryby, płetwy czy kręgosłup, także można je dodać.

IMG_4884.JPG    IMG_4544.JPG

Po pół godzinie skręcamy gaz na minimum; do garnka wkładamy łososia i dolewamy wino.

Parzymy go na niewielkim ogniu około 15 min.

IMG_4885.JPG

Łyżką cedzakową wyciągamy rybę, marchew i pietruszkę. Resztę wywaru cedzimy przez drobne sito.

Żelatynę rozpuszczamy i dodajemy do wywaru zgodnie z zaleceniami producenta (na ogół są to 3-4 łyżki na litr wywaru). Nam powinno zostać około 1,5 litra płynu, który KONIECZNIE! próbujemy i doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Łososia dokładnie oczyszczamy z ości i rozdrabniamy na drobne kawałki. Marchewkę i pietruszkę drobno siekamy. Pozostały koperek również siekamy drobno (możemy zostawić kilka gałązek do dekoracji).

Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy podawać galaretę (to może być jedna miska lub kilka mniejszych) i przelewamy zimną wodą, aby galareta nie przywarła nam do dna.

Teraz tylko wystarczy ułożyć rybę i warzywa posypać całość koperkiem, zalać wywarem i odstawić do zastygnięcia w zimne miejsce.

 IMG_4887.JPG

Kilka słów prawdy:

Galaretę można przygotować z kilku rodzajów ryby, np. z pstrąga czy z sandacza.

Można dodać do niej nasze ulubione dodatki (gotowane jajka, groszek, brokuła…).

Całość układamy ładnie i symetrycznie.

Galaretę podajemy z ćwiartkami cytryny.

IMG_4888.JPG

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *