Bombery z ciasta pizzowego

img_8170-2

 

 

Przygotowujemy ciasto

Wałkujemy na około pół cm. i wycinamy spore kwadraty około 15 na 15 cm.

Smarujemy sosem pomidorowym i uruchamiamy wyobraźnię ponieważ do środka można dać to czego tylko dusza zapragnie.

U nas  zawsze jest kupa śmiechu i zabawy ponieważ każdy robi swojego bombera sam, korzystając z wyobraźni.

Przy zwijaniu powstają różne kształty więc potem wiadomo który był przez kogo przygotowany.

Proponowane składniki:

  • Sery – wszystkie będą dobre od żółtych po pleśniowe.
  • Wędliny: szynka, salami, kurczak….
  • Warzywa: gotowany brokuł, papryka, pomidory świeże i suszone, pieczarki…..
  • Zioła i przyprawy jakie lubicie….

 

Przed sklejeniem brzegi smarujemy roztrzepanym z łyżką wody jajkiem.

Układamy na blasze, wierzch smarujemy wodą z jajkiem.

Pieczemy w 220 stopniach około 20 min.

 

Podajemy z świeżą sałatą i ulubionymi sosami. U nas to były tzatziki, sos śródziemnomorski i przecier pomidorowy.

img_8177

 

 

Print Friendly

, , , ,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz