Drożdże rozpuszczamy w misce w niedużej ilości letniej wody, dodajemy 2,3 łyżki mąki.
Mieszamy dokładnie aby powstał gładki zaczyn. Ja przygotowuje ciasto na pizze w robocie kuchennym korzystając z końcówki hak.
Przykrywamy i odstawiamy na około 30 min.
Dolewamy wodę i dosypujemy partiami resztę mąki (dobrze jest ją przesiać).
Dodajemy około 2 łyżek oliwy.
Wyrabiamy intensywnie. Powinno powstać miękkie, spójne i elastyczne ciasto, które jest gotowe kiedy się nie klei i „wraca” po naciśnięci palcem.
Ja zawsze smaruje ręce oliwą i dopiero wtedy wyciągam ciasto na stolnicę.
Ciasto dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu wyrosnąć.
Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy lub rozgniatamy rękami, na placek o grubości około 0,5 cm.
Na wierzch pizzy układamy dowolne składniki.
Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w wysokiej temperaturze 240-260 około 15 min.