Pizza- ciasto

Tort Kawowy
29 grudnia, 2015
Bombery z ciasta pizzowego
22 lutego, 2016
  • 30 gram świeżych drożdży lub 7 gram (1 opakowanie) suchych
  • 125 ml ciepłej wody
  • 500 gram mąki pszennej
  • pół łyżeczki soli
  • mąka do podsypania
  • oliwa z oliwek

Drożdże rozpuszczamy w misce w niedużej ilości letniej wody, dodajemy 2,3 łyżki mąki.

Mieszamy dokładnie aby powstał gładki zaczyn. Ja przygotowuje ciasto na pizze w robocie kuchennym korzystając z końcówki hak.

Przykrywamy i odstawiamy na około 30 min.

Dolewamy wodę i dosypujemy partiami resztę mąki (dobrze jest ją przesiać).

Dodajemy około 2 łyżek oliwy.

Wyrabiamy intensywnie. Powinno powstać miękkie, spójne i elastyczne  ciasto, które jest gotowe kiedy się nie klei i „wraca” po naciśnięci palcem.

Ja zawsze smaruje ręce oliwą i dopiero wtedy wyciągam ciasto na stolnicę.

Ciasto dzielimy na 4 kawałki, przykrywamy ściereczką i pozwalamy mu wyrosnąć.

Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy lub rozgniatamy rękami, na placek o grubości około 0,5 cm.

Na wierzch pizzy układamy dowolne składniki.

Pieczemy w nagrzanym wcześniej piekarniku w wysokiej temperaturze 240-260 około 15 min.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *