Grillowane kotleciki jagnięce.

Pure z ziemniaków i selera
12 września, 2016
Makaron z królikiem i suszonymi pomidorami
13 września, 2016



Składniki:

  • Około 10 szt. kotlecików jagnięcych
  • 3 gałązki rozmarynu
  • Świeżo  mielony czarny pieprz i sól
  • oliwa z oliwek
  • ja tym razem nie dodawałam, ale świetnie w tym przepisie sprawdza się posiekany czosnek

Jagnięcina wbrew pozorom nie jest trudnym do przyrządzenia mięsem, wystarczy odpowiednia temperatura i czas.

Gwarantuje Wam że łatwo się nauczycie jak ją przyrządzać.

 

Jagnięcinę marynujemy natartą w przyprawach, ziołach i oliwie minimum  kilka godzin w lodówce.

Ja się staram marynować ją przynajmniej jedną noc.

Wyjmujemy ją około pół godziny przed grillowaniem aby uzyskała temperaturę pokojową.

Dobrze rozgrzewamy patelnię grillową.

Kotleciki, w zależności od wielkości, grillujemy około 2,3 min na każdej ze stron i odkładamy na parę minut żeby odpoczęły.

Pamiętajcie żeby sprawdzić czy kości są dobrze z grillowane jeżeli nie, trzeba przy pomocy szczypcy kuchennych docisnąć je do patelni z każdej strony.

U nas podałam je z:

Puree z ziemniaków i młodego selera oraz

Szpinakiem z karmelizowaną cebulą i gorgonzolą

 

Miłego dnia i smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *