Makaron z królikiem i suszonymi pomidorami

Grillowane kotleciki jagnięce.
12 września, 2016
Ciasto marchewkowe z karmelowo-pomarańczową polewą.
16 września, 2016

IMG_6191

Składniki:

  •  1/2 królika
  • kawałek pora około 10 cm
  • 1 średnia marchew
  • około 10 suszonych pomidorów
  • sól, pieprz
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
  • łyżeczka oregano
  • 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 1  szklanka wytrawnego wina (ja użyłam czerwonego ale może też być białe)
  • oliwa z oliwek
  • mąka do panierowania królika
  • 250 gram śmietany kwaśniej 18%

 

  • Makaron 0,5 kilo
  • Parmezan
  • Natka pietruszki

Królika nacieramy solą pieprzem i przyprawami, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie.

Marchew obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach.

Pora siekamy na pół plasterki.

 

Żaroodporne naczynie (ja korzystam z garnka rzymskiego), smarujemy oliwą, wykładamy na dno marchew, pora, i suszone pomidory. Na warzywa układamy obsmażonego królika.

Wino wylewamy na patelnię na której smażyliśmy mięso, zeskrobujemy dokładnie wszytko co na niej zostało. Odparowujemy około minuty. Powstałym sosem zalewamy mięso z warzywami.

Pieczemy w 200 st. C co najmniej godzinę. Ja zawsze po tym czasie skręcam piekarnik do 100 stopni i piekę mięso jeszcze około pół godziny.

Po upieczeniu, mięsko wyciągamy osobno na talerz żeby ostygło.

Z warzyw wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Resztę miksujemy blenderem na gładki sos dodajemy śmietanę.

Przekładamy do garnka.

Stawiamy wodę na makaron.

Mięso obieramy i szarpiemy na drobne kawałki.

Dorzucamy do sosu warzywnego.

Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Koniecznie odlewamy 1 lub nawet 2 szklanki wody z pod makaronu i w zależności od potrzeby dolewamy ją do sosu, tak żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sos delikatnie podgrzewamy mieszając, nie zagotowujemy.

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do garnka z sosem, doprawiamy oliwą i czarnym pieprzem.

Dokładnie mieszamy.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *