Ciasto marchewkowe z karmelowo-pomarańczową polewą.

Dziś o pysznym, wilgotnym  (dzięki brzoskwini i powidłom) i sycącym cieście marchewkowym. Ciasto to ma kilka mocnych atutów. Jest pożywne – zawiera razową mąkę i orzechy; zdrowe – dzięki kurkumie znanej ze swoich cudownych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych oraz cynamonowi, który poprawia dopływ krwi do mózgu, dzięki czemu między innymi lepiej zapamiętujemy. W rezultacie ciasto to doskonałe nadaje się jako drugie śniadanie do szkoły.

To że jest przy okazji pyszne, musicie się przekonać sami!!!

 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki mąki razowej typ 2000
  • 2 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej białej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • szklanka oleju rzepakowego, lub kokosowego
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta szafranu
  • 400 gram marchewki (obranej i umytej)
  • 1 brzoskwinia (wypestkowana i obrana ze skórki)
  • 4 łyżki dobrego (nie słodzonego) powidła ze śliwek lub brzoskwiń
  • 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szklanka posiekanych orzechów włoskich

Karmel pomarańczowy:

  • szklanka cukru trzcinowego
  • pół szklanki kandyzowanej skórki z cytryny
  • 1/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Marchewkę i brzoskwinię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Jajka ubić z cukrem na biały puch, następnie (ucierając dalej) dodać do nich olej.

Mąkę połączyć z solą, sodą, proszkiem do pieczenia oraz przyprawami i bakaliami.

Składniki suche dodać do jajek z olejem, następnie całość połączyć ze startą marchewką, brzoskwinią i powidłem śliwkowym.

Blachę (albo tortownicę o średnicy 28 cm albo prostokątną blachę o wymiarach  zbliżonych do 26/34 cm ) wysmarować dokładnie olejem, wylać na nią ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, około 45 minut, lub do *”suchego patyczka”

 

Pomarańczowy karmel:

Mniej więcej na 5 minut przed końcem pieczenia ciasta zabieramy się za karmel.

Cukier wsypać do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodać skórkę pomarańczową i małymi partiami wodę, mieszając drewnianą łyżką aż cukier się rozpuści.

Pamiętajcie !!!!żeby nigdy nie dotykać i nie próbować gorącego karmelu, bo można się strasznie poparzyć.

Po wyciągnięciu ciasta, na jeszcze gorące, wylewamy łyżką i równomiernie rozprowadzamy po całości pomarańczowy karmel.

Ciasto koniecznie zostawiamy do wystudzenia i dopiero potem kroimy.

 

* często używane podczas pieczenia ciast sformułowanie „suchy patyczek” oznacza nic innego,  jak wbity w środek ciasta właśnie patyczek do szaszłyków (zapałkę lub wykałaczkę), który po wyjęciu z ciasta ma być suchy. Jeżeli na patyczku zostają przyklejone fragmenty ciasta, to znak że nie jest jeszcze gotowe.

Print Friendly

, , , ,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz