Makaron z tuńczykiem, kaparami i świeżymi pomidorami

Ramen
18 października, 2017
Makaron z dynią, szpinakiem i gorgonzolą
26 listopada, 2017

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek pora
  • 140 gram tuńczyka w oleju
  • 8 średnich pomidorów
  • około 30 gram małych kaparów
  • 10 świeżych listków bazylii
  • szczypta cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • sól i czarny pieprz świeżo mielony
  • oliwa z oliwek
  • parmezan do smaku
  • Posiekać czosnek, pora i czosnek.

Oliwę rozgrzać w garnku grubym dnem, podsmażyć na niej posiekane składniki.

Po chwili dodać tuńczyka razem z olejem.

Pomidory, sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Do pomidorów dodać szczyptę cynamonu, cukier sól i pieprz.

Przykryć i dusić około 5 minut ( w tym czasie ugotować makaron).

Na koniec do sosu dodać odrobinę wody z ugotowanego makaronu (zagęści sos), kapary a przed samym podaniem posiekaną bazylię.

Wymieszać sos z ugotowanym makaronem i posypać startym parmezanem.

Smacznego

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *