Sałatka ze szpinakiem, grillowaną fetą i tuńczykiem.

Klopsiki w sosie pomidorowym.
3 marca, 2015
Baklava
27 kwietnia, 2015

IMG_5392.JPG

 

Czasami robię coś tylko dla siebie. Tylko czasami i tylko małe coś, ale wystarczy żeby poczuć się lepiej.

Kiedyś to była sałatka na szybko, poskładana na talerzu, upominacie się o szczegóły, zatem proszę bardzo:

 

Składniki na 1 porcję:

  • Liście szpinaku- garść
  • Dobrej jakości grecka feta- około 60 gram 
  • Dobrej jakości tuńczyk z puszki- 1/2 puszki 
  • Siemię lniane 4 łyżki

Sos:

  • Oliwa z oliwek 2 łyżki
  • Cytryna 1 łyżka
  • Sól
  • Pieprz

Cały plaster fety wyjęty z opakowania, skrapiamy oliwą (możemy posypać płatkami chilli), wykładamy na rozgrzaną patelnię grillową, grillujemy około 3,4 min z każdej strony.

W międzyczasie:

Umyte liście szpinaku wykładamy na talerz.

Na liście kładziemy kawałki tuńczyka.

Dojrzałe awokado obieramy, kroimy w kostkę, solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny (nie ściemnieje).

Układamy na szpinaku i tuńczyku.

Prażymy siemię lniane na suchej patelni aż zacznie pękać. Trzeba często mieszać.

Z grillowaną fetę kruszymy w palcach lub kroimy w kosteczkę, dokładamy do sałatki, całość posypujemy siemieniem lnianym.

Na koniec sos: wystarczy wymieszać wszystkie składniki, ja do tego celu używam małego słoiczka po majonezie, wszystko po kolei wlewamy do niego, zakręcamy, mieszamy, i gotowe.

Do tej sałatki świetnie pasują ugotowane na twardo jajka, zamiast siemienia możemy użyć też dowolnych pestek lub orzechów.

Smacznego!

IMG_5393.JPG

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *