Odpowiedź jet prosta: Szak szuka jajecznej odmiany na śniadanie. Inaczej sprawę ujmując to sadzone na pomidorach jajka z orientalnymi przyprawami i ulubionymi dodatkami. Danie pochodzi ponoć Tunezji ale znajdziemy je w kuchni Algierii, Libanu, Maroka, Egiptu czy Izraela. Jeśli macie okresowo dość jajecznicy, Spróbujcie.
Czas przygotowania około 7 minut.
Porcja na dwie osoby którą można przygotować na jednej wiekszej lub dwóch małych patelniach.
Składniki:
- 4 dojrzałe pomidory
- cebula
- czosnek 2 ząbki
- 4 dobre jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka kuminu
- 1 łyżeczka tymianku (można użyć świeżego i posypać nim danie na końcu)
- sól, pieprz
- pół szklanki tartego sera
Szybsza wersja bez cebuli:
- Na suchej patelni podpraż kumin, uważaj żeby nie spalić, wystarczy dosłownie moment. Dodaj tymianek.
- Zdejmij patelnie z gazu i dodaj olej. Zamieszaj.
- Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wyciśnij do nich czosnek (ilość wedle upodobań 1 ząbek jest słabo wyczuwalny).
- Dodaj sól i pieprz.
- Zamieszaj i redukuj na małym ogniu aż pomidory się podduszą.
- Wybij jajka posyp je serem i zieleniną, przykryj patelnię i poczekaj aż białka jajek się zetną.
Wersja z cebulą:
- Cebulę podsmaż na dwóch łyżkach oleju.
- Dodaj kumin, tymianek, czosnek.
- Następnie pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, sól i pieprz.
- Zamieszaj i zredukuj aż pomidory się podduszą.
- Wybij jajka, posyp je serem i zieleniną, poczekaj aż białka się zetną.
Szakszukę można przygotować z bakłażanem, boczkiem, papryką czy innymi dodatkami które Waszym zdaniem pasują.
Świetnie smakuje z humusem, świeżym pieczywem czy grzankami natartymi czosnkiem.
Pięknego dnia.