Czego szuka Szak? czyli Szakszuka po mojemu.

Humus
22 września, 2017
Gotowanie cieciorki
2 października, 2017

Odpowiedź jet prosta: Szak szuka jajecznej odmiany na śniadanie. Inaczej sprawę ujmując to sadzone na pomidorach jajka z orientalnymi przyprawami i ulubionymi dodatkami. Danie pochodzi ponoć Tunezji ale znajdziemy je w kuchni Algierii, Libanu, Maroka, Egiptu czy Izraela. Jeśli macie okresowo dość jajecznicy, Spróbujcie.

Czas przygotowania około 7 minut.

Porcja na dwie osoby którą można przygotować na jednej wiekszej lub dwóch małych patelniach.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory
  • cebula
  • czosnek 2 ząbki
  • 4 dobre jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • natka pietruszki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka tymianku (można użyć świeżego i posypać nim danie na końcu)
  • sól, pieprz
  • pół szklanki tartego sera

Szybsza wersja bez cebuli:

  1. Na suchej patelni podpraż kumin, uważaj żeby nie spalić, wystarczy dosłownie moment. Dodaj tymianek.
  2. Zdejmij patelnie z gazu i dodaj olej. Zamieszaj.
  3. Dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, wyciśnij do nich czosnek (ilość wedle upodobań 1 ząbek jest słabo wyczuwalny).
  4. Dodaj sól i pieprz.
  5. Zamieszaj i redukuj na małym ogniu aż pomidory się podduszą.
  6. Wybij jajka posyp je serem i zieleniną, przykryj patelnię i poczekaj aż białka jajek się zetną.

Wersja z cebulą:

  1. Cebulę podsmaż na dwóch łyżkach oleju.
  2. Dodaj kumin, tymianek, czosnek.
  3. Następnie  pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, sól i pieprz.
  4. Zamieszaj i zredukuj aż pomidory się podduszą.
  5. Wybij jajka, posyp je serem i zieleniną, poczekaj aż białka się zetną.

Szakszukę można przygotować z bakłażanem, boczkiem, papryką czy innymi dodatkami które Waszym zdaniem pasują.

Świetnie smakuje z humusem, świeżym pieczywem czy grzankami natartymi czosnkiem.

 

Pięknego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *