Szybkie pierniczki bez leżakowania!

Ciasto szafranowe
6 grudnia, 2015
Tort Kawowy
29 grudnia, 2015

IMG_7373

To są ekspresowe pierniczki, które nie muszą leżakować. Niestety ich zdjęcie zniknęło w odmętach mojego komputera. W zamian daję w prezencie naszą zeszłoroczną choinkę, udekorowaną właśnie nimi.

Przepis dostałam dwa lata temu od mojej znajomej Alex i wykorzystałam bez skrupułów ;-).

Może zapachnie nam już świętami?

Jeśli nie macie w domu brygady głodomorów, róbcie ten przepis z połowy składników .

Składniki:

  • 200 gram cukru (1 szklanka)
  • 250 gram miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 paczki przyprawy korzennej (używam Kotanyi)
  • kostka masła
  • kilo mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4-5 jaj (w zależności od wielkości)

Nad kąpielą wodną (w garnku grzejemy wodę, stawiamy na nim szklaną lub metalową miskę tak, aby nie dotykała gorącej wody) rozpuszczamy:

  • miód
  • cukier
  • masło
  • przyprawy
  • kakao

Zostawiamy do przestygnięcia.

W robocie kuchennym (końcówka hak) lub w drugiej misce mieszamy mąkę z sodą. Dodajemy do nich rozpuszczone składniki.

Jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie, dodajemy po jednym jajku. Jeżeli wyrabiamy ręcznie, jajka lepiej roztrzepać i dodawać partiami. Całość wyrabiamy chwilę aż uzyskamy gładką błyszczącą masę.

Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.

Wałkujemy, wycinamy pierniczki.

Pieczemy nie dłużej niż 10 min (w zależności od piekarnika i ich grubości), w piekarniku nagrzanym do około 200 st. C

Powodzenia!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *