Składniki:
Królika nacieramy solą pieprzem i przyprawami, oprószamy mąką i obsmażamy na oliwie.
Marchew obieramy i ścieramy na tarku o grubych oczkach.
Pora siekamy na pół plasterki.
Żaroodporne naczynie (ja korzystam z garnka rzymskiego), smarujemy oliwą, wykładamy na dno marchew, pora, i suszone pomidory. Na warzywa układamy obsmażonego królika.
Wino wylewamy na patelnię na której smażyliśmy mięso, zeskrobujemy dokładnie wszytko co na niej zostało. Odparowujemy około minuty. Powstałym sosem zalewamy mięso z warzywami.
Pieczemy w 200 st. C co najmniej godzinę. Ja zawsze po tym czasie skręcam piekarnik do 100 stopni i piekę mięso jeszcze około pół godziny.
Po upieczeniu, mięsko wyciągamy osobno na talerz żeby ostygło.
Z warzyw wyciągamy liście laurowe oraz ziele angielskie. Resztę miksujemy blenderem na gładki sos dodajemy śmietanę.
Przekładamy do garnka.
Stawiamy wodę na makaron.
Mięso obieramy i szarpiemy na drobne kawałki.
Dorzucamy do sosu warzywnego.
Gotujemy makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Koniecznie odlewamy 1 lub nawet 2 szklanki wody z pod makaronu i w zależności od potrzeby dolewamy ją do sosu, tak żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Sos delikatnie podgrzewamy mieszając, nie zagotowujemy.
Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do garnka z sosem, doprawiamy oliwą i czarnym pieprzem.
Dokładnie mieszamy.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki i startym parmezanem.