Kocham czas wiosennych nowalijek i krakowski Stary Kleparz. Mamy tam zaprzyjaźnione od 20 lat Panie, inne od domowego nabiału i inne od wędlin, chleba i całej reszty kolorowego, wiosennego asortymentu. Co roku dzieje się TEN moment, gdy odbieram od męża telefon. Jestem na kleparzu, zaczęło się…. i już wiadomo: będzie się gotowało…
Dzisiaj kalarepka w roli głównej i nasze wiosenne śniadanie. Możecie je śmiało rozparcelować po swojemu na dwa osobne, lub zjeść tak ja my w pakiecie. Świetnie smakuje samo, ale też z jajkiem na miękko i chrupiącym pieczywem.
Składniki:
Sałatka z kalarepki:
Kalarepkę obrać i pokroić na niewielkie kawałki, pokruszyć na niewielkie kawałki ser i wymieszać.
Sos: łyżka oliwy z oliwek, łyżka oleju konopnego,sok z cytryny, sól, pieprz, i drobno posiekana połowa ziół.
Twarożek z ziołami:
Twaróg wymieszać z 2 łyżkami naturalnego jogurtu, resztą posiekanych ziół, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Danie wykładałam w pierścieniu, do serwowania dań.
Na spodzie twarożek z ziołami, na wierzchu salsa z kalarepki.
Udekorowałam posiekaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oliwą z oliwek.
Miłego dnia 🙂