Sałatka z kalarepki z roquefortem

Łosoś gotowany parze ze świeżym oregano
9 czerwca, 2017
Zupa krem dyniowo-cukiniowa
9 czerwca, 2017


Kocham czas wiosennych nowalijek i krakowski Stary Kleparz. Mamy tam zaprzyjaźnione od 20 lat Panie, inne od domowego nabiału i inne  od wędlin, chleba i całej reszty kolorowego, wiosennego asortymentu. Co roku dzieje się TEN moment, gdy odbieram od męża telefon. Jestem na kleparzu, zaczęło się…. i już wiadomo: będzie się gotowało…

Dzisiaj kalarepka w roli głównej i nasze wiosenne śniadanie. Możecie je śmiało rozparcelować po swojemu na dwa osobne, lub zjeść tak ja my w pakiecie. Świetnie smakuje samo, ale też z jajkiem na miękko i chrupiącym pieczywem.

Składniki:

  • młoda kalarepka
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • olej konopny ( lub inny smakowy który lubicie)
  • natka pietruszki
  • dymka
  • roquefort około 5 cm kawałek
  • świeży twaróg (najlepiej domowy)
  • 2 łyżki naturalnego jogurtu
  • świeże zioła : tymianek, natka, dymka
  • sól w płatkach, pieprz

Sałatka z kalarepki:

Kalarepkę obrać i pokroić na niewielkie kawałki, pokruszyć na niewielkie kawałki ser i wymieszać.

Sos: łyżka oliwy z oliwek, łyżka oleju konopnego,sok z cytryny, sól, pieprz, i drobno posiekana połowa ziół.

Twarożek z ziołami:

Twaróg wymieszać z 2 łyżkami naturalnego jogurtu, resztą posiekanych ziół, doprawić solą i pieprzem do smaku.

 

Danie wykładałam w pierścieniu, do serwowania dań.

Na spodzie twarożek z ziołami, na wierzchu salsa z kalarepki.

Udekorowałam posiekaną natką i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz oliwą z oliwek.

Miłego dnia 🙂

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *