Makaron z dynią, szpinakiem i gorgonzolą

Makaron z tuńczykiem, kaparami i świeżymi pomidorami
26 listopada, 2017
Wywar czyli baza do zup i sosów
4 grudnia, 2017

Składniki:

  • około 200 gram dyni Hokkaido
  • 1 cebula
  • 3 cm kawałek pora
  • 2 ząbki czosnku
  • dwie garści świeżych liści szpinaku
  • 1 szklanka białego wina, lub bulionu z kurczaka
  • 100 gram gorgonzoli
  • łyżka miodu
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • pół chilli
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa

Czas przygotowania około 20 minut.

Porcja dla 6 osób.

Cebulę, czosnek i pora posiekać i podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy z oliwek.

Dynię obrać, wypestkować  i pokroić w kostkę, dodać do pozostałych składników.

Dodać miód, sól i pieprz do smaku.

Podlać połową wina, przykryć i dusić kilka minut aż dynia zmięknie.

Następnie dodać posiekane chilli, rozmaryn resztę wina i szpinak i dusić aż dynia będzie się rozpadać (około 5 minut).

W tym czasie ugotować al dente – makaron.

Na koniec do sosu z dyni dodać gorgonzolę i łyżkę masła, poczekać aż się rozpuści i wymieszać z ugotowanym makaronem.

Można podać posypane świeżo mielonym pieprzem i parmezanem.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *