Jak to zwykle w życiu bywa, kompletny przypadek spowodował, że to danie powstało.
Niezapowiedziani goście i prawie pusta lodówka oraz, jak zwykle, bardzo mało czasu …
Dzisiaj przedstawiam polędwiczki wieprzowe z gorgonzolą w cieście francuskim.
Robi się je bardzo szybko i prosto, a mam wrażenie, że są efektowną odmianą od codziennych ziemniaków z mięsem.
Macie gości albo chcecie sprawić niespodziankę komuś bliskiemu?
Potrzebujecie 20 min na przygotowanie i około 25 żeby danie się upiekło.
W tym czasie przygotujecie sałatkę i zdążycie napić się wina 🙂
Składniki:
Ciasto należy rozmrozić, wyłożyć na wysypaną mąką stolnice, cienko rozwałkować, pokroić na kwadraty o bokach około 15 cm.
Polędwiczkę pokroić na około 2 cm plastry.
Posolić i popieprzyć.
Gorgonzolę podzielić na części zbliżone wielkością do kawałków polędwicy, położyć na mięsie.
Następnie połączyć brzegi kwadratu po przekątnej, zwinąć na górze, posklejać boki tak, aby powstała koperta.
Na koniec posmarować polędwiczki roztrzepanym jajkiem. Piec około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Koperty powinny mieć złoty kolor.
Sałatka:
Sos:
Sałatę umyć i osuszyć, potargać (nie kroimy nożem) .
Umyte pomidorki przekroić na pół, obrane awokado pokroić w kwadraty.
Wyłożyć na sałacie. Skropić cytryną (żeby nie ściemniało).
Polać sosem i wymieszać tuż przed podaniem.