Ciasteczka owsiane

Różne farsze
23 grudnia, 2014
Ciasto czekoladowe z fasoli
23 stycznia, 2015

IMG_5170.JPG

Znowu na szybko, tym razem drugie śniadanie do szkoły, dla dzieci. Jeden z nielicznych przepisów, które trzeba zrobić dokładnie, najlepiej z wagą. Wszelkie zmiany w ilości składników nie popłacają, bo ciasteczka wtedy nie wychodzą.

Robię je od lat i niestety nie wiem, skąd mam przepis więc wybaczcie, że nie podam źródła.

  • 120 gramów płatków ( różnych, jakie macie pod ręką, mogą być owsiane, jaglane, gryczane)
  • 150 gramów mąki
  • 90 gramów cukru
  • 120 gramów topionego masła
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne suche dodatki do smaku,ok. 1 szklanki (kawałki czekolady, orzechy, migdały, kakao, żurawina, mak, rodzynki lub inne w zależności co lubicie)

W podanej kolejności wsypać do miski, wymieszać. Formować niewielkie kulki, rozpłaszczyć w dłoniach.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia układać  ciasteczka.Piec 15 min w temperaturze 150 stopni.

Wystudzić (wtedy stwardnieją).

W moim wydaniu, tym razem,  ciasteczka z makiem i migdałami. Oto one :

 

IMG_5171.JPG

1 Comment

  1. lagre pisze:

    ja dodaję orzechowe musli z lidla i jest mniam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *