Zupa krem z czerwonej papryki

Placek miejski z grzybami.
28 września, 2014
Małe coś, czyli figi…
28 września, 2014

IMG_2034IMG_2033

Składniki:

5 czerwonych papryk

3 pomidory

2 cebule

3 ząbki czosnku

Łyżka oliwy z oliwek, sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku.

Oliwę rozgrzać, dodać pokrojoną cebulę (siekamy niedbale, ponieważ całość będziemy miksować), po chwili dodać do niej paprykę w proszku, chwilkę przesmażyć, następnie dorzucić kawałki czerwonej papryki, pomidorów, czosnek.

Dusić chwilkę. Mieszając zalać wodą, mniej więcej do połowy warzyw, ponieważ pomidory puszczą sok, a zupa ma mieć konsystencję kremu. Przykryć. Gotować do miękkości. Zmiksować i przetrzeć przez sitko.

Podawać  z łyżką kwaśnej śmietany, wiórkami parmezanu, posiekaną natką pietruszki albo, jeśli ktoś lubi mocniejsze doznania, płatkami chili.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *