Bułeczki

IMG_5121

Bułeczki

Składniki:

  • 0,5 kg mąki ( można mieszać w dowolnych proporcjach, np.:
  • 250 gr mąki pszennej T450 i 250 gr mąki orkiszowej,
  • lub 0,5 kg mąki wielozbożowej,
  • lub 0,5 kg mąki pszennej T450 lub takiej, jaką się lubi! Polecam eksperymentowanie .
  • WAŻNE! Do tego przepisu nie sprawdza się mąka żytnia w całości, do niej zawsze trzeba dosypać większą porcje mąki pszennej).
  • 1 opakowanie drożdży suchych
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru
  • 300 ml letniej wody

Suche składniki wymieszać na wolnych obrotach miksera ( ważne! z końcówką hak do wyrabiania ciasta), dolać wodę, zarabiać 5 minut.

Jeżeli nie posiadamy miksera, to możemy wymieszać składniki w misce, dolać wodę i zarabiać na stolnicy 10 minut. Ciasto jest gotowe, jeśli po naciśnięciu palcem wraca na swoje miejsce.

Z powstałego ciasta uformować bagietkę tak, aby można było ją ułożyć po przekątnej największej blachy,która mieści się w naszym piekarniku. Blachę nasmarować olejem w miejscu wyłożenia bagietki. Położoną na blasze bagietkę nacinać nożyczkami kuchennymi pod kątem, na głębokość ¾, powstałe w ten sposób bułeczki rozkładać na boki , na przemian raz w jedną, raz w drugą stronę. Posmarować bułeczki mlekiem lub wodą, posypać ulubionymi pestkami ( dynia, słonecznik, sezam, mak lub solą). Odstawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny, w ciepłe miejsce ( często oszukuję naturę, nagrzewając piekarnik na 30-40 stopni i w nim zostawiam na chwilę ciasto do wyrośnięcia). Piekarnik rozgrzać do około 200 stopni, na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą lub, jeszcze lepiej, wysypać na blaszce kostki lodu. Wstawić wyrośnięte bułeczki, piec 30 min.

Smacznego!

Świetnie smakują ciepłe, podane z dobrej jakości oliwą z oliwek, wymieszaną z wyciśniętym ząbkiem czosnku, posiekaną natką pietruszki startym parmezanem.

Dla odważnych dodatkowo z posiekanym chili.

Print Friendly

,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz