Składniki:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ma podwoić swoją objętość i zrobić się jasna).
Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać dokładnie, żeby się połączyły (masa ma być błyszcząca i gładka).
Przestudzić.
Przesianą mąkę dodać do jajek, zamieszać delikatnie, następnie dodać ciepłą masę czekoladową.
Połączyć delikatnie. Wylać na wysmarowaną masłem foremkę (ja piekę to ciasto w formie na tartę).
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć (przez sitko) gorzkim kakao.
Podawać z sosem malinowym.
Sos malinowy:
Maliny dusić z niewielką ilością cukru.
1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.
Dokładnie rozmieszać. Wlać do malin.
Zagotować.
1 Comment
Jarzynka, ciasto bajka:) lekko je zmodyfikowałam bo dodałam skórkę pomarańczową do środka i polewę czekoladową na wierzch. trochę dłużej je piekłam bo pływało w środku, ale to zależy od piekarnika bo każdy jest inny…. super smaczne 🙂