Ciasto czekoladowe z sosem malinowym

Śledzie miodowo-migdałowe
27 października, 2014
Kotleciki rybne
4 listopada, 2014

IMG_4252

 

Składniki:

  • 250 gram dobrej gorzkiej czekolady 70%
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki masła
  • gorzkie kakao do posypania

 

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę (ma podwoić swoją objętość i zrobić się jasna).

Czekoladę wraz z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać dokładnie, żeby się połączyły (masa ma być błyszcząca i gładka).

Przestudzić.

Przesianą mąkę dodać do jajek, zamieszać delikatnie, następnie dodać ciepłą masę czekoladową.

Połączyć delikatnie. Wylać na wysmarowaną masłem foremkę (ja piekę to ciasto w formie na tartę).

Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu oprószyć (przez sitko) gorzkim kakao.

Podawać z sosem malinowym.

 Sos malinowy:

Maliny dusić z niewielką ilością cukru.

1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.

Dokładnie rozmieszać. Wlać do malin.

Zagotować.

1 Comment

  1. Iza A. pisze:

    Jarzynka, ciasto bajka:) lekko je zmodyfikowałam bo dodałam skórkę pomarańczową do środka i polewę czekoladową na wierzch. trochę dłużej je piekłam bo pływało w środku, ale to zależy od piekarnika bo każdy jest inny…. super smaczne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *