Kotleciki rybne

IMG_4303

To zdecydowanie ulubione danie rybne moich dzieci. Moim zdaniem fajna i kolorowa alternatywa dla mielonego.

Składniki:

  • Kawałek surowego łososia ( używamy filetów)
  • Kawałek dorsza
  • Kawałek miruny
  • 1 jajko
  • 2 średnie cebule
  • 1 sparzona cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • Duży pęczek natki pietruszki
  • Namoczona w mleku i dobrze odsączona kajzerka  lub inne czerstwe pieczywo (chleb razowy bez skórki)
  • Sól, biały pieprz do smaku
  • Bułka tarta do panierowania

Dzisiejsze składniki to przykład, ponieważ ryby,  jak i zioła, których użyjecie, mogą być dowolne.

Mięso ryby trzeba zmielić w maszynce lub zmiksować.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć.

Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.

Natkę pietruszki drobno posiekać.

Zetrzeć skórkę z cytryny i wycisnąć sok, dodać do ryby, wymieszać.

Następnie  w misce wymieszać dokładnie wszystkie składniki.

Mokrymi rękoma formować niewielkie kotleciki, które należy obtaczać w bułce tartej.

Smażyć z obu stron, w niewielkiej ilości oleju ( ja używam dobrej jakości oleju rzepakowego).

Smacznego.


Print Friendly

,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz