Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe

Zupa krem z ziemniaków
9 listopada, 2014
Makaron z kurczakiem i pieczarkami
16 listopada, 2014

IMG_4422

„Mamo! Zjadłbym coś słodkiego” –  oświadcza mój syn.

„Mamo, możemy coś pogotować razem?” –  pyta córka.

A mnie się nie chce.

Postanawiam więc wykorzystać moje 9 letnie dziecko, piję herbatę z sokiem winogronowym (produkcji mojego męża),

trzymam nogi na kuchennym stole i dyryguję… Moja córka poradziła sobie z tym przepisem śpiewająco. Myślę, że wy również dacie

radę.

Ciastka wyszły pyszne, nie nazbyt słodkie, w sam raz, PYCHA!

 Składniki:

  • 200 gramów masła
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3,5 szklanki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • lub pół łyżeczki sody
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady drobno pokruszonej

 

Masło utrzeć z cukrem na białą, puszystą masę.

Dodać po jednym jajku w dalszym ciągu ucierając.

Powoli dosypywać mąkę oraz proszek do pieczenia (tudzież sodę).

Na koniec dodać pokruszoną czekoladę.

Łyżką formować niewielkie kulki, układać na natłuszczonej blaszce.

Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Ponieważ zawierają mało cukru, można posypać ciepłe cukrem pudrem.

4 Comments

  1. Kasia pisze:

    Jako naczelny łasuch w okolicy obiecuję zrobić w najbliższym czasie:))) Na pewno będą pyszne!!!!!! Pozdrawiam autorkę bloga i dziękuję za inspirację!

  2. Karolina pisze:

    Chyba też wykorzystam swoje dziecko do zrobienia 🙂

  3. Magda pisze:

    Ja dziecka nie wykorzystałam tylko sama zrobiłam i były przepyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *