Zupa krem z ziemniaków

Kotleciki rybne
4 listopada, 2014
Błyskawiczne ciasteczka czekoladowe
13 listopada, 2014

IMG_4420

Przepis na dzisiejszą zupę usłyszałam „końcem ucha” w jakimś programie telewizyjnym. Na pewno w oryginalnym przepisie były ziemniaki, cebula i zakwas. Reszta, to moja  fantazja. Muszę przyznać, że całkiem udana, a ponieważ się sprawdziła, więc polecam.

Przepraszam szczerze twórcę przepisu, że nie potrafię zacytować nic więcej z oryginału.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 4 cebule 
  • olej do smażenia
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kozieradki – jeśli nie macie to nie 😉 
  • 1 szklanka zakwasu żurku ta jasna, płynna bez mąki

Cebulę obrać, pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.

Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie pora i ząbki czosnku w całości.

Podsmażyć razem  kilka minut.

Dodać nasiona kozieradki ( albo i nie).

Zalać wodą tak, aby  przykryła ziemniaki, plus około 5 cm.

Dusić do miękkości. Zmiksować, przetrzeć przez sitko.

Podgrzać, dodać zakwas.

Podawać z łyżką kwaśnej śmietany, natką pietruszki, ewentualnie z podsmażonymi kawałkami wędzonego boczku.

Jeżeli macie rosół, możecie go użyć zamiast wody.

Moja Rada:

Kozieradka, to bardzo fajna przyprawa, znana i ceniona już w starożytnym Egipcie. Warto o niej przypomnieć. Świetnie podkreśla smak ziemniaków, można nią przyprawiać  gotowaną marchewkę, fasolę, brokuła czy kalafiora. W okresie jesienno-zimowym powinno dodawać się ją w większości do zup, ponieważ działa przeciwzapalnie. Świetnie pasuje do dipów oraz twarogu.

Kozieradka jest bardzo zdrowa, poczytajcie o niej koniecznie i spróbujcie włączyć ją do waszej codziennej diety. Ja napisze jedynie, że zapobiega krzywicy u dzieci, działa przeciwzapalnie i przeciwkaszlowo oraz pomaga pozbyć się toksyn z organizmu. Można ją kupić w każdym sklepie zielarskim.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *