STRONA W PRZEBUDOWIE

Burrito na skróty

Chlebek z liściem laurowym.
5 grudnia, 2014
Różne farsze
23 grudnia, 2014

IMG_2038Gotowe placki tortilla, które możemy kupić w sklepie mają trzy wady. Po pierwsze są drogie, po drugie w ich składzie znajdziecie całą masę dziwnych składników oraz konserwantów, po trzecie  zrobione są z mąki pszennej. Prawdziwe tortille powinny być zrobione z mąki kukurydzianej. Oryginalny przepis jest czasochłonny i trudny o tyle, że placki kukurydziane lubią pękać i kruszyć się. Jest na to sposób, ale o tym napisze innym razem. Dzisiaj się śpieszę więc i obiad będzie szybki.

Składniki:

Tortille:

  • Woda -około 1 szklanka
  • Mąka kukurydziana -około 1 szklanka
  • Mąka pszenna -około 1 szklanka
  • Oliwa -około 1/3 szklanki
  • szczypta soli

Farsz:

  • 500 gramów mielonej karkówki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka dobrej jakości pomidorów pelati, najlepiej w kawałkach
  • 3 łyżeczki  papryki słodkiej
  • 3 łyżeczki oregano
  • 2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryczki chili (lub więcej, jeżeli Wam to odpowiada)
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1 puszka czerwonej fasoli lub
  • 1 puszka kukurydzy
  • żółty ser do posypania

Sałatka:

  • Pół główki czerwonej kapusty
  • pół cytryny
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki śmietany
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól, pieprz

Tortille: Mam nadzieje, że umiecie robić naleśniki?

Moje  tortille wylewamy na patelnię i smażymy jak naleśniki. Całą pracę wykonuje za nas mąka kukurydziana.

Składniki na ciasto  należy dobrze zmiksować i jeżeli się uda, odstawić na przynajmniej 15 minut. Ciasto ma być lejące i gładkie.

Będzie miało dobrą konsystencję, jeżeli nabierzemy je na łyżkę, a gdy podniesiemy ją pionowo – będzie spływało i jednocześnie

pokrywało jej  powierzchnię .

A teraz smażymy: bardzo gorącą patelnię smarujemy oliwą, używając silikonowego pędzelka, wylewamy ciasto i rozlewamy je na

całej powierzchni patelni.  Smażymy placki trochę grubsze od tradycyjnych naleśników.

Farsz: Cebulę siekamy, podsmażamy w dużym rondlu, na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy mięso, smażymy często mieszając,

żeby się nie zrobiły grudki. Czosnek wyciskamy przez praskę dodajemy do mięsa. Przyprawy mieszamy lub, jeżeli nie mamy

mielonych, ucieramy w moździerzu, lub mielimy w młynku do kawy. Wymieszane dodajemy, zgodnie z uznaniem i naszym

smakiem, partiami  do mięsa (nie dawajcie całej mieszanki, zostawcie sobie już gotową na następny raz, przechowując ją w małym

słoiku). Doprawiajcie kosztując, żeby nie przedobrzyć.

Na koniec solimy , pieprzymy do smaku i dodajemy pomidory. Dusimy około 20 minut pod przykryciem. Do gotowego już prawie

farszu dodajemy fasolę lub kukurydzę, ewentualnie jedno i drugie, chwile podgrzewając.

Sałatka:Kapustę siekamy, solimy i dodajemy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Mieszamy. Odstawiamy i robimy sos, łącząc ze

sobą majonez, śmietanę, czosnek  oraz doprawiając solą i pieprzem. Kapustę mieszamy z sosem.

Finał: Do placka nakładamy farsz mięsny, składamy na pół. Posypujemy startym żółtym serem, zapiekamy, aż ser się rozpuści

(ja wkładam całość na 50 sekund do mikrofalówki), podajemy z surówką.

Moja rada:

Tortille  możecie przygotować dzień wcześniej (przechowujcie dobrze zawinięte przeźroczystą folią, wtedy nie stracą nic ze swojej

świeżości), tak samo, jak farsz mięsny. Wtedy, po przyjściu do domu, macie prawie gotowy obiad.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  1. Iza A. pisze:

    To jedno z ulubionych dań mojego mèża, łatwe i w miarę szybko się je robi. Na puste brzuszki w sam raz,bo danie jest bardzo sycące

  2. Jola pisze:

    Przepyszne!

  3. Iza A. pisze:

    zgadzam się z Jolą. Pyszne i do tego bardzo sycące, już kolacji nie trzeba jeść 🙂 mniam, mniam….

Pozostaw odpowiedź Iza A. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *