Tort marcepanowy z bezą kokosową i świeżymi truskawkami

IMG_5788.JPG

Beza  (składniki na 1 sztukę a potrzebujemy 3):

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 100 gram cukru
  • 150 gram wiórków kokosowych lub mielonych migdałów

Masa:

Budyń:

  • 6 żółtek
  • 6 kopiatych łyżeczek mąki ziemniaczanej
  • 4 kopiate łyżeczki mąki pszennej
  • 0,75 l mleka
  • 200 gram marcepanu
  • truskawki w kawałkach do położenia między blatami oraz dekoracji około 600 gram

Do ucierania:

  • kostka dobrego masła
  • 0,5 szklanki cukru

Beza kokosowa- przygotowanie:

Białka  ubijać  ze szczyptą soli, gdy zaczną robić się sztywne dodawać patiami cukier. Ubijać dalej, aż masa będzie sztywna i błyszcząca. Do sztywnej piany dodać kokos i delikatnie wymieszać, żeby składniki się połączyły, a masa nie straciła puszystości.

Tortownicę o średnicy 25 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować masłem. Wyłożyć do niej masę z białek i równo rozprowadzić. Piec około 15 – 20 min w 180 stopniach (piekarnik ustawiony na funkcję góra- dół).

Na tort potrzebujemy trzy blaty bezowe, które pieczemy oddzielnie.

Żeby ułatwić sobie pracę , możemy  ubijać kolejną bezę podczas pieczenia poprzedniej.

Następnie ściągamy  upieczony, gorący placek razem z papierem  i zabieramy się za pieczenie kolejnego.

Pamiętajcie, że miska, w której ubijamy białka musi być bardzo dokładnie umyta i wysuszona. Blaty można zrobić  dzień wcześniej.

IMG_5784.JPG

Budyń:

W niewielkiej ilości mleka  dokładnie mieszamy mąkę i  żółtka. Resztę mleka i pokruszony marcepan podgrzewamy, aż się rozpuści.  Do gorącego mleka powoli (ciągle mieszając), wlewamy masę jajeczną. Mieszamy najpierw trzepaczką ( dzięki tamu unikniemy grudek), a potem drewnianą łyżką.  Pamiętajcie, żeby masa do tortu miała odpowiednią, konsystencję budyń powinien być bardzo gęsty, kolokwialnie mówimy, że ma w nim „stać łyżka”.

Studzimy,pilnując żeby nie zrobił się nam kożuch (warto przykryć budyń folią spożywczą lub mieszać go co jakiś czas).

Masa:

Masło ucieramy (trzepaczką do ubijania piany) z cukrem, aż stanie się białe i puszyste.

Do ubitego masła dodajemy niewielkimi porcjami ostudzony budyń. Ucieramy, aż masa będzie gładka. Pod koniec możemy dodać kieliszek mocnego alkoholu ( np.wódki, likieru marcepanowego lub śmietankowego).

Ja piekłam ten tort na urodziny mojej córki więc alkoholu nie dodawałam.

Teraz zostaje nam ostatni krok, czyli prace wykończeniowo-artystyczne:

Pod pierwszy placek wykładamy łyżkę masy -dzięki temu  tort nie będzie nam się ślizgał podczas krojenia.

Przekładamy kolejno bezowe placki masą, na której, na obu warstwach układamy kawałki truskawek.

IMG_5786.JPG     IMG_5783.JPG 

Na wierzchnią warstwę tortu  musimy zostawić więcej kremu, żeby wystarczyło nam również na dekorację boków.

Wykładamy masę i  równo ją rozprowadzamy.

Ja do ozdobienia masy używam zawsze widelca, którym robię  zygzaki. Dzięki temu prostemu zabiegowi nie muszę długo i mozolnie wygładzać tortu.

IMG_5787.JPG

 

Smacznego.

Print Friendly

, , ,

  1. Leave a Comment

Dodaj komentarz