Dzisiaj trochę nie modnie czyli kaszanka w roli głównej.
Podkręciłam ją karmelizowaną na ostro gruszką z szafranem i chili.
Jako dodatek podałam grillowaną bagietkę.
W komentarzach na blogu pojawiło się określenie że to Kaszanka Revisite 🙂
Składniki:
Rozgrzewamy lekko patelnię, na oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekaną cebulkę aż będzie złota.
W tym czasie obieramy kaszankę z błonki, kroimy ją na plasterki i dokładamy na patelnię, do ze złoconej cebuli.
(Ja kaszankę rozdrabniam na patelni widelcem bo tak najszybciej pozbawić ją grudek).
Potem podsmażamy aż do momentu kiedy zacznie się robić czarna i chrupiąca.
Przed podaniem posypujemy całość połową posiekanej natki pietruszki.
W między czasie, na drugiej patelni, przygotowujemy gruszki.
Obieramy je i wyjmujemy gniazda nasienne.
Kroimy na ćwiartki.
Na rozgrzaną patelnię wykładamy owoce, i jak puszczą sok dodajemy dwie łyżki masła oraz przyprawy a na koniec cukier trzcinowy lub miód i białe wino.
Całość trzeba odparować około 1 minuty.
Przykryć, a następnie dusić jeszcze około 2 minut.
Przed podaniem gruszkę posypać natką pietruszki.
Kaszankę serwujemy z grzankami z białego pieczywa.